Tudjuk, hogy mi okozza ezt az extrém hőséget, de nem akarjuk tudomásul venni

2023.07.28.

 

Már a Meteorológiai Világszervezet vezetője arra is figyelmeztet, hogy a Föld hőmérsékletének rohamos emelkedése miatt "az éghajlatváltozás elleni fellépés nem luxus, hanem elengedhetetlen". Valóban: tűzvészek pusztítanak Dél-Európában és Kanadában, az özönvízszerű zivatarok, és az extrém hőség három kontinensen fenyegeti az emberek életét. Mindannyian tudjuk, hogy ez az extrém időjárás a klímaváltozás következménye, de mégsem akarjuk ezt tudomásul venni. Az óra ketyeg, de van lehetőség, hogy változtassunk a jövőnkön.

 

Görögországban az erdőtüzek az elmúlt héten számos házat és több ezer hektárnyi erdőterületet égettek fel, az elmúlt hetek 43-45 Celsius fokos hőségére korábban még szinte soha nem volt példa.

 

Európa-szerte a perzselő hőmérséklet különösen az idős embereket sújtja, és a dél-európai országok mellett más országok is, egészen Belgiumig északra, hőségvédelmi terveket léptettek életbe, amelyek közül sok az idősek védelmét célozza.

 

Hasonlóan aszályos körülmények táplálták a rekordméretű erőtüzeket szezont Kanadában, ahol idén eddig több mint 25 millió hektár égett le.

 

Az elmúlt hetekben a nagy hőséget Indiában, különösen a himalájai Uttarakhand és Himachal Pradesh államokban heves esőzések váltották fel. A felhőszakadások hatalmas földcsuszamlásokat és hirtelen áradásokat okoztak. Indiában a hőhullámok általában a monszunszezon előtt, márciustól júniusig tartanak. Idén azonban a hőmérséklet jóval hosszabb ideig maradt rendkívül magas, ami az elmúlt évek folyamatos felmelegedési tendenciáját tükrözi.

 

Kínát sem kíméli az időjárás: ott is országszerte rekordokat döntött a hőség, különösen súlyosan érintett volt Hszincsiang nyugati régiója. Az egyik kínai településen a hőmérséklet elérte az 52 Celsius-fokot is, ami abszolút hőmérsékleti rekord Kínában.

 

Enyhülésre alig van kilátás, rövid távon a meteorológusok még intenzívebb hőséget és szélsőséges időjárást jósoltak a következő hónapra.

 

A tudósok szerint az éghajlatváltozás hosszú távon forróbbá, gyakoribbá és hosszabbá teszi a hőhullámokat, nagyobbá és intenzívebbé teszi az erdőtüzeket, hatással van a levegő minőségére, az esőzésekre és az aszályokra, és az ember által elégetett fosszilis tüzelőanyagok miatt a Föld minden szegletébe eljut.

 

"A globális felmelegedés kora véget ért, és elérkezett a globális felforrósodás kora" - jelentette ki António Guterres, az ENSZ főtitkára, miután a tudósok megerősítették, hogy július a világ eddigi legmelegebb hónapja lesz. "Az éghajlatváltozás megérkezett. Ez félelmetes, és ez még csak a kezdet" - mondta Guterres.

 

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az EU Kopernikusz Föld-megfigyelő programja szerint ebben a hónapban a globális hőmérséklet rekordokat döntött, amit a fosszilis tüzelőanyagok elégetésére vezethető vissza. A WMO főtitkára, Petteri Taalas elmondta: "Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére minden eddiginél nagyobb szükség van. Az éghajlatváltozás elleni fellépés nem luxus, hanem elengedhetetlen."

 

 

 

Mindannyian tudjuk, hogy mi okozza ezt az extrém hőséget, de nem akarjuk tudomásul venni. Pedig mindenki maga is tehet azért, hogy megállítsuk a folyamatot: mi az E.ON-nál a fenntartható és zöld energetikai megoldásainkkal segítünk ügyfeleinknek abban, hogy csökkenthessék a karbonlábnyomukat, és hozzájárulhassanak a bolygónk klímájának megmentéséhez: az általunk kínált napelemes rendszerek, a zöld energiákon alapuló e-mobilitási megoldásaink, a kizárólag magyar nap- és szélerőművek által termelt energiával ellátott nyilvános töltőállomásaink, az egyik legkörnyezetbarátabb fűtési rendszernek számító hőszivattyúink, a fűtésre és hűtésre is alkalmas környezetbarát klímaberendezéseink, a vállalkozásoknak kínált Zöld Jövő termékünk mind-mind segítenek ebben, csakúgy mint az a kezdeményezésünk, hogy a nagyfeszültségű vezetékhálózataink nyomvonalain helyreállítjuk a természet eredeti állapotát.

 

Az óra ketyeg, de van lehetőség, hogy változtassunk a jövőnkön. Te is készen állsz rá?