Napenergia

 
 
 
Napkollektor fűtés
2022.07.28 / Napenergia

Napkollektor fűtés

A napenergia hasznosítása hatalmas jövő előtt áll, hiszen alighanem a 21. század meghatározó energiaforrásává válik majd. Ez a jövő azonban már most is elérhető, ahogy a napelemek és -kollektorok egyre nagyobb teret hódítanak a lakossági felhasználásban. Bár a két technika a köznyelvben sokszor összekeveredik, valójában egészen más célt szolgálnak. A napelemek villamos energiát állítanak elő, míg a napkollektorok hőenergiát, amit meleg vízhez vagy fűtéshez használhat.

Egy napkollektoros rendszerrel sokat tehetünk a fenntartható jövőért, miközben a fűtésszámlánkból is faraghatunk, főleg most, hogy az átlagfogyasztás feletti földgázfelhasználás ára jelentősen emelkedett. Családi házak esetében kiegészítő fűtésként jöhet szóba, a használati melegvíz-igényt azonban 100%-ban képes kielégíteni a napkollektoros technológia. Fontos azonban, hogy nem minden fűtési rendszernél alkalmazható, a vegyestüzelésű kazánokat ugyanis nem lehet napkollektorral megtámogatni.

2022.03.25 / Napenergia

Napelemtisztítás kisokos: mikor, miért, hogyan

Azt alaposan megtanulta mindenki, hogy otthonunk tisztasága egészségügyi és esztétikai szempontból is fontos, de a napelempanelek tisztításának jelentőségére már kevesebben gondolnak. Egyre több háztartás energiaellátását biztosítják már napelemes rendszerek, a 2020-as év azonos időszakához képest 2021-ben már több mint duplájára nőtt a napelemes rendszerek által termelt villamos energia, ezért fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a napelempanelek tisztítására.

1 2 3 4 5