Az Erő és a napenergia legyen ma veletek

2022.05.04.

May the Fourth be with you



A mai nap, május 4-e különleges nap a Star Wars-rajongók számára. Magának a mai dátumnak ugyan semmi szerepe nincs a filmekben, a május 4-e angolul kiejtve összecseng a Jedik üdvözlésével, ami magyarul „Az erő legyen veled”. Ugyanez angolul „May the Force be with you”, a május 4-ét pedig angolul úgy mondják „May the Fourth”, ami kiejtve megegyezik a Jedi üdvözlés első felével, így a sorozat rajongói körében ez vált a Star Wars széria (nem)hivatalos ünnepnapjává.

 

Mi sem hagyhatjuk ki ezt a napot természetesen, a Star Wars rajongók ünnepéhez azzal szeretnénk hozzájárulni, hogy kiszámoltuk, mennyi energiát is termelne a csillagok háborújának hatalmas halálcsillaga, ha annak felületét E.ON Solar napelemekkel borították volna be a Birodalom mérnökei.

 

A csillagok háborúja történetének első részében annak a hatalmas harci állomásnak az átmérője körülbelül 160 km. Ha a Birodalom a Halálcsillag naphoz legközelebb oldalát használná energiatermelésre, akkor körülbelül 40.000 km²-es lenne ennek a hasznosítható felülete. Ebben már természetesen figyelembe vettük a karbantartási és szellőztető aknák, valamint a védelmi rendszerek által felhasznált felületet is.


 

Napenergia-szakértőink számítása szerint a kiváló minőségű E.ON Solar modulok az egyenként kb. 1,75 m²-es felületükkel és 171,4 MWp / km²-es villamos teljesítményükkel ezen a felületen körülbelül 6,8 terawatt teljes termelési kapacitást eredményeznének. Ha a modulok a nap 24 órájában a nap felé fordulnának, akkor az előállított energia elegendő lenne 2,442 milliárd földi háztartás energiaellátására is (legalábbis amelyeknek az éves fogyasztása 2500 kWh).


 

De ez még nem minden. Az űrsaga harmadik részében a birodalmi mérnökök ismét túlszárnyalták korábbi önmagukat, és új harci állomást 900 kilométeres átmérőjűre növelték. A fenti feltételekkel az új Halálcsillag akár 218.000 terawattnyi energiát is termelhetne, ami így körülbelül tízszerese lenne a Föld bolygó teljes mai energiaigényének.


 

Így ha messze-messze a távoli jövőben is használni fogják még a napenergiát (vagyis a napok energiáját) áramtermelésre, ezt még az Erő rossz oldala sem akarhatja majd megakadályozni. A birodalmi solar szakértőknek azonban nyilván oda kellene figyelniük a napelemes modulok teljesen fekete színben való megjelenítésére, biztosítva az Erő sötét oldalának tökéletes márkaarculatát.  Ebben is segítségükre lehet az E.ON Solar új terméke, ami egy új technológiának köszönhetően a teljesen fekete panelekből áll, így egész biztos még maga az Uralkodó is teljes mellszélességgel támogathatná a Birodalomban a megújuló energiák használatát.