Így tölts okosan!

2023.10.18.

Továbbra is megéri az elektromos autózás

 

Hogyan töltheted fel a mobilodat, a laptopodat, vagy az egyéb eszközeidet a legokosabban? Mi történik, ha a töltőt a konnektorba dugva hagyod? Íme a tippjeink, hogyan tudod úgy tölteni az eszközeidet, hogy a lehető legkevesebb energiát fogyasszák és ráadásul az akkumulátoraid is a hosszú életűek legyenek.

 

 

Négy tipp a helyes töltéshez

 

1. Ne merítsd le mindig teljesen és ne töltsd fel mindig 100 százalékra!

A modern újratölthető akkumulátorok akkor teljesítenek a legjobban, ha 20 és 80 százalék közötti töltöttségen tartod őket, és így biztosíthatod a leghosszabb élettartamukat is.

 

2. Használj a készülékedhez való töltőt!

Nem minden töltő használható minden készülékhez, még akkor sem, ha amúgy a bemenete (például az USB C bemenet) azonos. A nem megfelelő töltők akár károsíthatják is a készüléked akkumulátorát.

 

3. Húzd ki a töltőt konnektorból, ha befejezted a töltést!

Ne hagyd a töltőt a készülékhez csatlakoztatva, miután befejezted a töltést, mert így folyamatosan veszi fel az áramot és szerencsétlen esetben akár még tüzet is okozhat.

 

4. Cseréld le a sérült és hibásan működő töltőket

Sérült a kábel vagy a dugó? Szokatlanul felforrósodik a töltő, amikor használod? Akkor nincs mese, itt az ideje, hogy lecseréld.

 

Hogyan tudod a telefonod akkumulátorát helyesen tölteni?

 

Az akkumulátor élettartamának az a legjobb, ha lehetőleg mindig 20-80 százalékos töltöttségi szint között tartod. Soha ne merítsd le teljesen, és ne töltsd fel mindig 100 százalékra. Ezért nem jó az, ha egész éjszaka a töltőn hagyod a telefonodat.

 

Az elektromos eszközeid töltéséhez mindig használj minőségi töltőt - lehetőleg azt, amelyik a vásárláskor kaptál hozzá. Sok olcsó töltő éppen azért olcsó, mert spóroltak a töltő alkatrészeinek minőségén. Ennek jele lehet például, hogy hosszabb ideig tart a töltés, mert ilyenkor nem hasznosul megfelelően a felvett energia.

 

Mennyi energiát fogyaszt egy töltő?

 

Az, hogy mennyi áramot használsz el az akkumulátorral működő elektronikus eszközöd töltéséhez, a töltő teljesítményétől és a töltendő akkumulátor kapacitásától függ. A töltő teljesítményére vonatkozó információkat mindig fel kell tüntetni valahol, például a töltő csatlakozójának fedelén. Minél nagyobb a töltő teljesítménye, annál gyorsabban tudja tölteni az akkumulátort.

 

Az akkumulátor kapacitását, vagyis azt, hogy mennyi ideig lehet használni, mielőtt lemerülne, milliamperórában (mAh) mérik. A korszerű mobiltelefonok akkumulátorai általában 3000 mAh körüli kapacitással rendelkeznek. Egy 2 amperes töltővel a töltés a nulláról a teljes töltöttségig körülbelül 1,5 órát vesz igénybe. Ha egy éven keresztül minden nap ugyanannyi ideig töltöd a telefont, ez körülbelül 6-7-8 kWh fogyasztásnak felel meg.

 

Fogyaszt-e áramot a bedugva hagyott töltő, amikor nem töltesz vele?

 

Könnyű azt gondolni, hogy egy olyan töltő, amellyel éppen nem töltesz semmit, nem is használ áramot. Pedig de. Ha csak a töltőt hagyod a falba dugva, anélkül, hogy a telefonodat csatlakoztatnád, a felhasznált áram mennyisége elenyésző lesz, fogyasztásmérővel szinte alig mérhető. Ha azonban a telefont is a töltőre csatlakoztatva hagyod, miután az akkumulátora teljesen feltöltődött, akkor jóval több energia fog fogyni: a töltő ugyanis mindaddig ugyanannyi áramot használ, amíg a telefon be van dugva - függetlenül attól, hogy az akkumulátor fel van-e töltve vagy sem.

 

Egy átlagos mobiltöltő körülbelül 0,5 W-ot „fogyaszt”, amikor nincs használatban. Ez önmagában nem sok, éves szinten mindösszesen pár száz forintot jelent, de mégis felesleges fogyasztás. És nézz körül a lakásban, hogy hány töltő, adapter, hálózati kábel van bedugva nálad, ami folyamatosan fogyasztja az áramot szükségtelenül!

 

 

Ha téged is foglalkoztat, hogy miként tudod kordában tartani háztartásod energiaköltségeit, vedd fel a harcot te is az energiavámpírok ellen, mert ezzel is jelentősen csökkenteni tudod a rezsidet!

 



Töltsd a készülékeidet helyesen és kerüld el a szükségtelen kockázatokat!

Tűzveszélyesek lehetnek-e a nem megfelelő minőségű töltők?

 

Egy bedugva felejtett gyenge minőségű töltő könnyen túlmelegedhet, ami akár tüzet is okozhat. Ellenőrizd, hogy a töltő tanúsított gyártótól származik-e, és rendelkezik-e CE-jelöléssel – ez ugyanis a garancia arra, hogy biztonságosan használhatod őket. A töltőket érdemes úgy csatlakoztatni, hogy könnyen teljesen kikapcsolhatóak legyenek - például egy kapcsolóval ellátott aljzat, időzítő vagy távkapcsoló segítségével. Így nem fogyasztanak feleslegesen áramot és csökkentheted a tűzveszélyt is.

 

A töltő kábelén van egy apró sérülés – ez veszélyes lehet-e?

 

Ha megsérült a töltő kábele, például az USB-töltő kábelén lekopott a burkolat, azonnal cseréld ki. Ugyanez igazából minden típusú sérülésre vonatkozik - egy a hálózatra csatlakoztatott sérült elektronikai termék veszélyes lehet.

 

Normális az, ha felforrósodik a töltő, miközben töltök vele?

 

A töltők használat közben, azaz amikor a konnektorban lévő váltakozó áramot egyenárammá alakítják, kis mértékben fel is melegedhetnek. Ez még nem ok az aggodalomra.  Ha viszont átlép egy bizonyos mértéket és annyira felforrósodik, hogy esetleg már égeti is az ujjadat, vagy akár égett szaga is van, akkor bizony nagyon valószínű, hogy ott valami gond van.