Egyedülálló elektromos autó töltési megoldás társasházak számára

2020.08.06.

Patrónus Ház




Az E.ON a fenntarthatóság és az energiahatékonyság melletti elkötelezettség jegyében hosszú évek óta támogatja a környezetkímélő közlekedés elterjesztését, és nyújt ügyfeleinek különféle e-közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat. Az egyik legújabb digitális megoldásunk a társasházak számára jelent új lehetőséget az elektromos autók töltésére.

 

Az elmúlt év eleje óta – amikor még csak nagyjából 500 töltőponton alig ezer e-töltő állt a magyarországi villanyautós közösség rendelkezésére - jelentősen bővült a hazai elektromosautó-töltő infrastruktúra, nem kis részben az ALDI áruházlánc parkolóiban folyamatosan épülő, összesen 360 új E.ON-os elektromosautó-töltőpont létesítésével. A töltést és az ügyfelek közötti kommunikációt pedig az új drivE.ON mobil applikáció teszi könnyen elérhetővé. Sokak számára azonban akkor válik valóban „versenyképessé” az elektromos autózás, ha nem nyilvános töltőkön, hanem otthon, akár társasházi környezetben tudják feltölteni az elektromos járműveiket. Számukra jelenthet örömhírt az E.ON új digitális társasházi e-autó töltő megoldása.

 

Egy székesfehérvári társasház az első

 

2020 tavaszán adta át az E.ON az első olyan e-töltő kivitelezését, melynek keretében a székesfehérvári Campus Sétánnyal együttműködve kínáltunk komplex megoldást az ott lakók elektromos autó töltési igényeinek kiszolgálására.

 

A Campus Sétány egy olyan új építésű lakásprojekt Székesfehérváron, ahol a környezet védelme érdekében és a lakók igényeinek kielégítésére elektromos töltőberendezések telepítéséről döntöttek, ami idén tavasszal meg is valósult.

 

Társasházi e-autó töltés érintés nélküli plasztikkártyával

 

Azon lakók számára, akik szeretnék használni az elektromos töltőpontokat, a társasház egy-egy RFID kártyát biztosít, amellyel bármely szabad töltőberendezés használható. A plasztikkártyák között az utóbbi években az érintés nélküli RFID kártyák  váltak népszerűvé, mivel nagy előnyük, hogy elég csak pár centiméterre megközelíteni az olvasófejet és már meg is történt a kommunikáció. A kártyák lakókhoz vannak rendelve, így az elektromos töltőberendezéseken történő fogyasztás könnyedén elszámolható. A közös képviselő pedig egy elektronikus felületen tudja nyomon követni az egyedi, illetve összesített fogyasztási adatokat.

 

Biztonságos, kényelmes, és gyakorlatilag a miénk

 

A társasházak parkolóiban telepített gyors elektromos autótöltők biztonságos és kényelmes megoldást jelentenek, gyakorlatilag mindig elérhetők, hiszen az ott lakók bármikor használhatják őket.  Ez az egyik legnagyobb előnyük a nyilvánosan elérhető töltőkkel szemben, amelyeknél sokszor várakozni kell, mert épp nem szabad a töltő (az E.ON nyilvános e-autó töltő appja, a driveE.ON pont ezért is teszi lehetővé a nyilvános töltők előzetes időpont-foglalását, illetve az app chat funkciójában az ügyfelek közötti direkt kommunikációt). A társasházi töltő ezzel szemben előzetes foglalás nélkül, mindig az ott lakók rendelkezésére áll, az RFID plasztikkártyák segítségével pedig pontosan nyomon követhető, hogy ki és mennyit töltött egy megadott időszakban. 

 

Az itthon újdonságnak számító rendszer mostantól minden, a környezet védelme és a lakók igényeinek kielégítése iránt elkötelezett társasház számára elérhető.