Hogyan alhatunk jobban a nyári hőségben?

2023.07.18.

 

Sokan szenvednek a mostani hőhullám alatt attól, hogy nem tudnak könnyen elaludni, illetve attól, hogy hamar felébrednek, és így nem pihenik ki magukat kellőképpen. Több dolgot is tehetünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük a saját életünket a kánikulai éjszakák alatt is.  

 

A magas hálószobai hőmérséklet jelentősen ronthatja az alvásminőségünket. Ideális körülmények között a testhőmérsékletünk lefekvés előtt egy-két órával nagyon picit csökkenni kezd, hogy felkészítse a szervezetünket az alvásra. Amikor azonban a külső hőmérséklet kellemetlenül magas, ez azt is megakadályozza, hogy testünk belső hőfoka arra a szintre csökkenjen, amely szükséges lenne a pihentető alváshoz. Ez nemcsak az elalvást nehezíti meg, hanem gyakori ébredéseket is okozhat az éjszaka folyamán.

 

Bár valóban nem könnyű egy túl meleg hálószobában aludni, vannak dolgok, amelyeket megtehetünk a nyugodtabb pihenés érdekében.

 

 

Tegyünk meg mindent, hogy lehűtsük a hálószobát!

 

A megfelelően hűvös hálószoba általában mélyebb és pihentetőbb alvást biztosít. Ez az oka, hogy sokan, akik nyáron klímaberendezést, vagy még inkább okos klímát használnak a hálószobájukban, jobban alszanak ilyenkor, mint ősszel vagy tavasszal, amikor nem használják a légkondit.  Az okos klímaberendezéseknek ugyanis gyakran van olyan üzemmódja is, amelyet éjszakai üzemmódnak neveznek. Ez a beállítás még inkább optimalizálja a hűtést éjszaka, hogy kellemes és pihentető alvást biztosítson. Az éjszakai üzemmód lecsökkenti a ventilátor sebességét, minimalizálja a zajszintet, hogy még komfortosabbá tegye az alvásunkat.

 

Mozgassuk meg a levegőt a szobában!

 

Akinek nincs klímája, mindenképpen használjon ventilátort, hogy segítse a levegő keringését a szobában. A légáramlás növelése a testünk felületén ugyanis segíti a hő elvezetését.

 

Igyunk bőségesen folyadékot!

 

Ha nem tudjuk csökkenteni a szobánk hőmérsékletét, a testünk bekapcsolja a saját hűtési mechanikáját: az izzadást. Ezért aztán érdemes az ágyunk mellett az éjjeli szekrényen mindig egy kis vizet tartani, hogy pótolni tudjuk a folyadékveszteséget. 

 

Használjunk könnyű ágyneműt!

 

Bár a forróságban könnyű kísértésbe esni, hogy lemondjunk mindenféle takaróról, a legjobb módja annak, hogy segítsük a szervezetünket a hőmérséklet szabályozásában, ha könnyű lepedőt vagy nyári takarót is használunk. Győződjünk meg róla, hogy könnyen mozoghatunk alatta, hogy mindig ki tudjuk dugni a kezünket vagy lábunkat, ha szükséges.

 

Kerüljük a hideg zuhanyt közvetlenül lefekvés előtt!

Bár a hideg vízzel való lezuhanyozás segít a szervezet csökkenteni a hőmérsékletét, az alvás minőségén valószínűleg nem fog segíteni. Aki pedig nem szokta meg a hidegvizes fürdést, annak a hideg víz kisebb sokkot okozhat, ami akár jelentősen is megnehezítheti az elalvást.

 

Ha arra is kíváncsi vagy, hogy miként tudod hűvösen tartani az otthonodat idén nyáron, a figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is.