Az utazás folytatódik: érkezik az Egy város újabb titkai

2023.09.27.

 
 
 

Szeptember 27-én jelenik meg, és a másnap kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül forgalomba Kordos Szabolcs új könyve, az Egy város újabb titkai. A nagy sikerű előzménykötethez (Egy város titkai) hasonlóan ez a könyv is az E.ON támogatásával jut el az olvasókhoz, akik a szerzővel több alkalommal is találkozhatnak az ősz folyamán.

 

Ki járt már a Deák téri Anker kupolájában, Pest leghíresebb és leggazdagabb embereinek villáiban, vagy a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjében? Budapest tele van hasonló érdekességekkel, Kordos Szabolcs történelmi képeskönyve, az Egy város titkai pedig olyan avatottan és annyi tudással kalauzolta közöttük az olvasót, ami már-már a személyes látogatást is pótolta – de hogy kedvet csinált hozzá (már ahova egyáltalán be lehet jutni hétköznapi emberként), az szinte bizonyos. A városismereti utazás az E.ON közreműködésével most folytatódik. Már az előző, ikonikus kötet megjelenését is segítettük, és látva, hogy az olvasók mennyire szerették, valójában nem volt kérdés, hogy a folytatás, az Egy város újabb titkai mögé is odaállunk.

 

 

Ugyan ki ne lenne kíváncsi rá, hogy hol volt a világcsavargó Rejtő Jenő egyetlen otthona, kinél csörgött az első pesti telefon, honnan indult hódító útjára a New Yorkban is sikeres keserűvíz, hol kapirgáltak Rákosi Mátyás kedvenc tyúkjai, vagy melyik fővárosi síparadicsomban őrizték Rajk Lászlót? És honnan tudhatnánk meg – mindezt, és még sok mást is – Kordos Szabolcs várostörténeti értékű, mégis szórakoztató, gazdagon illusztrált könyve nélkül? Maguk az épületekről készült fotók is bőbeszédűen vallanak a múltról (hiszen mint tudjuk, egy kép többet mond ezer szónál), de még többet mesélnek a Kordos által felelevenített történetek és történelmi alakok.

 

„Engem is mindig meglep, hogy hány hihetetlen különc, érdekes és a világot is forradalmasító figurát termelt ki Budapest. Többségükről azóta teljesen elfeledkeztünk, pedig szó szerint itt vannak az emlékeik körülöttünk. Nem titkoltan Hopp Ferenc az egyik kedvencem, szegény morvaországi fiúként jött Pestre, hihetetlen vállalkozást épített fel, majd a fejébe vette, hogy megkerüli a földet. Ezt többször is megtette, igazi úriember-kalandor volt. Andrássy úti villája ma múzeum, kertjébe pedig nyitvatartási időben bárki betérhet. A másik kedvenc legendám Saxlehner András posztókereskedő, akinek üzletébe egy nap besétált egy gazda, és arról panaszkodott, hogy a tehenei hasmenést kapnak a földjén bugyogó forrástól. Saxlehner döntött, és felépítette Magyarország akkori legismertebb brandjét: a keserűvizét még egy New York-i felhőkarcoló tetején is reklámozták, Indiától Argentínáig több millió palackot adtak el belőle. Az ő palotája is az Andrássy úton áll, érdemes megnézni” – fogalmaz a szerző a vele készült interjúban.

 

Az E.ON társadalmi felelősségvállalási küldetése, hogy jelen legyen annak a közösségnek a mindennapjaiban, amelyben a munkáját végzi. A főváros is része a szolgáltatási területünknek, így természetes, hogy ez a jelenlét Budapest kulturális közegében is kiemelten fontos számunkra. Ezért nem csupán a könyv megjelenését támogatjuk, hanem a kötet bemutatásához kapcsolódó aktivitásokra is igyekszünk felhívni a figyelmet. A premier helyszíne a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol. Szeptember 30-án 17 órától a szerző dedikálja a frissen megjelent könyvet. Október 5-én 17:30-tól Kordos Szabolcs az egyik leggazdagabb építészeti és kulturális hagyományú városrészről a Palotanegyedről tart előadást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, október 14-én 19:30-tól pedig a Margó Irodalmi Fesztiválon találkozhat vele a közönség. Elindul továbbá egy városismereti nyereményjáték, ahol magát a könyvet, illetve az E.ON Áramkör Séták sorozatába illeszkedően a szerző által vezetett helytörténeti sétán történő részvételt is meg lehet nyerni. Az utazás folytatódik: sosem fogyunk ki Budapest ismeretlen csodáiból.