2019.10.01 / Napenergia

Napelem szerelés lépésről lépésre

Cikkünkben bemutatjuk a napelem rendszerek beszerelésének lépéseit. Kitérünk arra is, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a sikeres telepítést, illetve hogy milyen buktatók merülhetnek fel a folyamat során. A hosszú távú és rövidtávú problémák elkerülése érdekében pedig részletesen megindokoljuk, miért fontos a hozzáértő szakemberek bevonása.

Mielőtt belevágnánk, első lépésként fontos tisztáznunk: milyen előnyökkel jár számodra, illetve a környezet számára a napelem?

 

Mindannyian tanultuk biológiából és kémiából is, hogy a Földön a Nap nélkül nincs élet. Az általa nyert energia nem terheli a környezetet, mivel zaj-, és károsanyag-kibocsátás mentes, ezenfelül ingyenes, szemben a hagyományos megoldásokkal. Akárcsak a szél, a napenergia egy megújuló energiaforrás, ami korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre (remélhetőleg még jó pár millió évig). Maga a napelem rendszer telepítése csak egy egyszeri befektetés, amely akár növelheti az ingatlan értékét is. Beszerelése, moduláris rendszerének köszönhetően gyors, karbantartási költsége minimális. Nincsenek mozgó, forgó alkatrészek, amelyek elkophatnak, meghibásodhatnak. A napelem modulok átlagos élettartama standard körülmények között akár elérheti a 40 évet is.

 

A napelem szerelés lépései

Magyarországon a napelemek gyártása már a 1990-as évek végén beindult. Jó hír, hogy a napelemes rendszerek telepítésére az országban megtalálható családi házak többsége alkalmas. Egy napelem körülbelül 1,65 m2 alapterületű. Egy teljes rendszer pedig átlagosan 24-25 m2 helyet foglal el a tetőn. Ha már eldöntötted, hogy napelem rendszert szeretnél, az alábbiakban 10 lépésben ismertetjük a rendszer tervezésének, telepítésének folyamatát, kritériumait és időtartamát.

1. lépés: Tervezés és helyszíni szemle

A telepítés céljából fontos tényező a tető típusa, annak dőlésszöge és terhelhetősége. Természetesen a tető tájolása is alapvető szempont, a legnagyobb mennyiségű energiát, ugyanis a déli fekvésű házakra telepített elemek szolgáltatják. Más-más technológiákat kell alkalmazni a tető héjazata szerint is, tehát nem mindegy, hogy a fedélszerkezet milyen anyagból készült. A helyszíni szemle részeként pedig fontos információt gyűjtünk a jelenlegi fogyasztásról, illetve energia fogyasztási szokásaikról.

2. lépés: A tető statikai ellenőrzése

Ellenőrizzük a tető állapotát, esetleges rejtett hibákat igyekszünk feltárni. Kihagyhatatlan lépés, ugyanis a statikailag nem megfelelő tetőre telepített elemek életveszélyesek is lehetnek.

3. lépés: A tartósín rögzítők és edzett acél kampók felszerelése

Mindezen elemeket a tető tartószerkezetére vagy gerendázatára kell erősíteni. A cseréptetőknél mindössze pár centiméter alumínium lesz látható kívülről.

4. lépés: Speciális profillal kiképzett alumínium tartósínek elhelyezése

A napelemek tartósíneit különleges rozsdamentes csavarokkal erősítik fel. A keret és a teljes tartószerkezet alumíniumból készül, ez biztosítja a hosszú élettartamot.

5. lépés: A napelem táblák rögzítése

A panelek hátára csatlakozódobozt szerelnek fel, ami a napelemek összeköttetéséért felel. A kábelek összekötéséhez pedig speciális vízzáró csatlakozókat használnak fel.

6. lépés: Inverter felszerelése

A napelem által termelt egyenáramot az inverter alakítja át váltakozó árammá, így igazodik a közüzemi hálózat frekveciájához és feszültségéhez.

7. lépés: A napelemek és az inverter rendszerbe kötése

Kábelek és csatlakozók segítségével a felépült rendszer egészét integráljuk a ház energiafelhasználási rendszerébe.

8. lépés: Védelmi berendezések felszerelése

A váltóáram és az egyenáram védelméről a szolár kábel gondoskodik, ami a tető és a biztosító berendezés között húzódik.

9. lépés: Próbaüzem

A próbaüzem során kipróbáljuk, hogy a napelemes rendszer megfelelően működik-e és teljesen mértékben kész-e az átadásra.

10. lépés: A villanyóra cseréje

Utolsó lépésként a villanyóra cseréje történik, ezt a szolgáltató végzi, aminek külön díja nincs. A mérőóra cseréje 3×16 amper alatt mindenhol ingyenes, azonban előfordulhat, hogy korszerűsíteni kell a villanyórát vagy az elosztó szekrényt, ez plusz költségekkel járhat.

Az elektromos művekkel való egyeztetés elkerülhetetlen, a hivatali ügyintézés időtartama akár három hónap is lehet. Azonban maga a napelem beszerelése viszonylag gyorsan történik: a rendszerelemek beszállítása maximum 30 munkanap, a tetőre való felszerelés és a rendszer csatlakoztatása 2 napnál nem tart tovább.

 

 
 
 
Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!

Tényezők, amik befolyásolják a napelem telepítés sikerességét

Bár említettük, hogy a legtöbb családi ház alkalmas a napelem rendszerek telepítésére, sajnos mégsem minden tetőre lehet az elemeket felszerelni. Leggyakoribb okok az árnyékoltság, a tető nem megfelelő dőlésszöge (általában 35-40 fok az elfogadható), a széttagoltsága, illetve a rossz tájolás. A legjobb helyzetben – a magyarországi időjárási feltételeknek megfelelően – a déli tájolású házak vannak.

A lapos tetejű házak tulajdonosainak pedig rossz hírrel kell szolgálnunk: a lapostető nem megfelelő felület a napelemes rendszerek telepítéséhez, mert eredetileg a hóterhelésnek való ellenállás a feladata. A vízszintes szerkezet miatt nem csekély szélterhelés jellemzi a lapostetőket, ezért fontos a biztonságos rögzítéshez szükséges súlyozás (szakszóval: ballasztozás).

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a tetőnél az alapterület nagysága mellett, annak állapota és az építésének éve is befolyásoló tényező a telepítés során. Így ha a házad esetleg a közeljövőben felújításra szorul, a napelemek felszerelését érdemes a felújítást követően megkezdeni. Emellett elengedhetetlen feltétel, hogy pontos adatok álljanak rendelkezésre a megtermelni kívánt energia mennyiségéről és a napelemek pontos elhelyezésének tervéről.

Lehetséges buktatók a telepítés során és gyakori kivitelezési hibák

A kivitelezésben előforduló 10 leggyakoribb hiba:

  1. Nem látszódik a panel típusa vagy neve, ez problémát okozhat a garanciánál.
  2. Túl hosszú vagy rövid a napelemet tartó sín.
  3. Beárnyékolások, helytelen vagy ferde elhelyezés.
  4. A szakszerűtlen csatlakozás a hálózathoz.
  5. Nem megfelelő méretezés.
  6. Rosszul kialakított áramvédelem.
  7. Túlfeszültség-védelem nem megfelelő biztosítása.
  8. Az érdekelt személyeket (üzemeltetők, karbantartók) pontatlanul vagy egyáltalán nem tájékoztatják.
  9. A DC-oldali villamos szerkezetek nem felelnek meg a szabványoknak.
  10. Alkalmazott csatlakozódobozok és védőberendezés-összeállítások rossz kialakítása.


A hibák elkerülése érdekében érdemes odafigyelni pár kiegészítő tényezőre is: az egyik legfontosabb, hogy a napelemeket csak száraz időben lehet telepíteni. Továbbá ügyelj a tető állapotára, mert ha valamilyen oknál fogva a rendszer hibásan lett a tetőre szerelve, az könnyen károkat okozhat annak a szerkezetében. A rendszer csatlakozóvezetékeit védeni kell a madarak és kisállatok által okozott károktól.

Az alkalomszerű karbantartáshoz és ellenőrzéshez pedig ne felejtsd el biztosítani a tetőfeljárót az elemek közelében!

Hogyan kerüljük el a hibákat?

Ha teheted, mindenképpen dolgozz megbízható szakemberekkel és jó referenciákkal rendelkező kivitelező céget válassz. Bizonyosodj meg afelől is, hogy a vonatkozó szabványokat betartod, illetve az általad alkalmazott szakemberek is betartják.

A felülvizsgálatkor előforduló legfontosabb követelmények: a kettős szigetelés és a napelem csatlakozódobozokon feltüntetett figyelmeztető feliratok megléte, illetve a csatlakozódobozok típusaira vonatkozó előírások betartása.

Miért érdemes szakemberhez fordulni?

Az elektromosság nem játék, a napelemek felszerelése és üzembe helyezése komoly szakértelmet kíván. A fent említett kivitelezési hibák (túl rövid sín, helytelen panelelhelyezés) már alapvetően a szakemberek alkalmazása mellett szólnak. Ezenfelül az egyik legnagyobb kockázatot az áramütés és a nagyfeszültség miatti életveszély jelenti. A rendszerben lévő egyenáram feszültsége elérheti az 1000 voltot, ezért csak szakirányú végzettséggel rendelkező villanyszerelő vagy vállalkozó végezheti a telepítést.


Amikor a napelem rendszer nincs a váltakozó áramú hálózaton, akkor is fontos tudni, hogy a rendszer egyenáramú hálózata feszültség alatt áll. Az esetlegesen előforduló sérüléseket és az áramütés kockázatát a szakembernek ismernie kell. Ha a napelemet fény éri, szigorúan tilos a csatlakozókat megérinteni. A napelem karbantartásakor és szerelésekor mindig a megfelelő elektromosan szigetelt szerszámot kell használni, hogy elkerüljük az akár végzetes kiemenetelű baleseteket, illetve súlyos anyagi károkat.


A további kockázatok megértéséhez fontos ismernünk a napelem rendszer leegyszerűsített működési elvét: a napelemek által összegyűjtött egyenáramot az inverter alakítja át a háztartásokban is használt váltakozóárammá. Az egyenáram egyik ismert, és meglehetősen látványos hatása az ívhúzó képessége, erre talán régi fizikai órákról még emlékezhetünk is. A kísérlet egyszerű volt: feltöltünk egy nagy kapacitású kondenzátort, majd egy zseblámpa izzón keresztül azt kisütjük.


Ha egy egyenáramú áramforrás két végét egymáshoz érintjük, akkor a megfelelő feszültség és áramerősség mellett kialakuló rövidzárási áramkör keletkezik. Ez az áramkör a rövidzár megszüntetésekor nem szakad meg, hanem egy ív formájában továbbra is fennmarad. A napelemek gondatlan beszerelése, esetleges hanyagság miatt így keletkező ív könnyedén lángra lobbanthatja az éghető anyagból készült anyagokat. Ez amellett, hogy életveszélyes, könnyen egy tűzeset kiindulópontja is lehet.


A napelemes rendszerek esetében a helytelen szerelésből adódó elektromos íveken kívül még egyéb tényezők is kockázatot jelenthet. Nagy átmeneti ellenállásoknál keletkező hőfejlődések, csatlakozási pontok szigetelése: ezekre érdemes odafigyelni, hiszen nemcsak a rendszer elégtelen működése a tét. Kiemelt fontosságú, hogy a rendszerek szereléséről szakemberek gondoskodjanak. Lényeges az is, hogy munkájukat a villamos hálózatok, berendezések létesítésére, üzembe helyezésére vonatkozó szabályok betartásával végezzék.


A sziget üzemű vagy az akkumulátorral működő rendszereknél a tűzvédelmi előírásokra különösen oda kell figyelni. Nem mindegy, hogy pontosan hol helyezkedik el az akkumulátor a rendszerben.


Ahogy fentebb is említettük, a tetőre fémtartók által rögzítik a napelemeket. Mindez nemcsak az épületre nehezedő extra terhelés miatt, hanem villámvédelmi szempontokból is veszélyes. A balesetek elkerülése érdekében elengedhetetlen a megfelelő felkészültség: szakszerű villámvédelemre és a túlfeszültség levezetésére is szükség van.

A napelemmel csak nyerhetsz

Összességében elmondható, hogy a napelemes rendszerek telepítésének számos előnye van, amellett, hogy növeli az ingatlan értékét, hosszú távú energiatermelő beruházás is a napenergia hasznosítása. Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően folyamatosan nő a megújuló energiaforrások felhasználása Magyarországon. Nemcsak a szabályok betartása, hanem a fenntartható jövő miatt is különösen fontos a megújuló energiaforrások alkalmazása.


A napelem környezetbarát és csak egy alkalommal jelent nagyobb kiadást a család számára, a későbbiekben mindössze kisebb karbantartási költségekkel kell számolni. A tervezési fázis után maga a napelemek felszerelése csak 1-2 napot vesz igénybe, ami viszonylag gyors folyamat. A költségeken nem érdemes spórolni, ezért ha tehetjük, alkalmazzunk szakembert. Ne felejtsd el: a helytelenül kivitelezett rendszer tűz- és balesetveszélyes. A vonatkozó szabványokat fokozottan be kell tartani, és egy megbízható kivitelező cég közreműködése kulcsfontosságú.

 
 
 
Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!

Kapcsolódó Cikkek

2019.10.08 / Napenergia

Napelem típusok: melyiket válasszam?

Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni és összehasonlítani a különböző napelem típusokat, ugyanis ezek manapság egyre jobban terjednek a háztartásokban a környezetkímélő mivoltuk miatt. A napelem vásárlás előtt állóknak érdemes megismerniük, hogy melyiknek milyen a hatásfoka, és hol melyiket érdemes alkalmazni, hiszen költséges és hosszú távú befektetésről van szó.

Fűtés napelemmel
2021.03.30 / Napenergia

Napelem telepítés ára: miből áll össze?

Egy napelemes rendszer telepítése nem kis beruházás, hosszú döntési folyamat és alapos mérlegelés előzi meg, minden befolyásoló tényezőt és szükséges információt figyelembe véve. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tényezőket, amik segíthetnek meghozni a megfelelő döntést és kiigazodni az árakat befolyásoló tényezők között.

Napelemadó mértéke
2021.11.09 / Napenergia

Mindent a napelemadóról

A napelemes rendszerek az egyik legtisztább megújuló energiát használják, ennek ellenére Magyarországon is különféle adók, díjak vonatkoznak a felhasználásukra.

A költségek között a legjelentősebb tétel a 27%-os ÁFA, amely mellett környezetvédelmi termékdíj és elosztói teljesítménydíj is vonatkozik rájuk. Ebben a bejegyzésben megnézzük, milyen adóterhekkel járhat egy napelem.