2021.03.30 / Napenergia
Fűtés napelemmel

Napelem telepítés ára: miből áll össze?

Napelemes rendszer telepítésének költségei

Egy napelemes rendszer telepítése nem kis beruházás, hosszú döntési folyamat és alapos mérlegelés előzi meg, minden befolyásoló tényezőt és szükséges információt figyelembe véve. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tényezőket, amik segíthetnek meghozni a megfelelő döntést és kiigazodni az árakat befolyásoló tényezők között.

Meglehetősen sok és sokféle tétellel kell számolnunk, ha napelemes rendszer telepítésére adjuk a fejünket, a konkrét összeg azonban minden esetben a telepítés körülményei, a szükséges teljesítmény és a panelek száma alapján tevődik össze. Nincs két egyforma napelemes rendszer, ahogy nincsen két egyforma otthon sem, ezért a telepítés előtt mindenképpen érdemes helyszíni felméréssel egybekötött árajánlatot kérni, amit otthonunk elhelyezkedése, éves energiafogyasztásunk és egyéb környezeti tényezők alapján kerül összeállításra.

 

A költségek felmérése során nagy általánosságban számolhatunk magával a napelempanel költségével, az ehhez szükséges tartószerkezettel, az inverterrel, de erre még legtöbb esetben jön a tervezési költség, a kivitelezés munkadíja, illetve elavult villamos hálózatok esetében ennek korszerűsítése. 

Mekkora legyen a napelemes rendszer teljesítménye?

A napelemes rendszer telepítési költségének egyik legmeghatározóbb tényezője a szükséges teljesítmény. Nem mindegy ugyanis, hogy egy 50 négyzetméteres lakás energiaszükségletét kívánjuk előállítani, vagy pedig egy 150 négyzetméteres családi házét. Fontos még figyelembe venni a házban aktuálisan található villamosenergia-fogyasztók, valamint a később telepítendő berendezések energiaszükségletét. A szükséges rendszer teljesítménymeghatározása a napelemes rendszertelepítés egyik legeslegelső lépése, ez a villanyszámla alapján történik, és ennek függvényében kerül kiválasztásra például az inverter is.

 

A napelemek teljesítményét Wp-ben, teljes nevén Wattpeakben adják meg, ez az érték azt mutatja meg, hogy szabványos mérési körülmények között mekkora csúcsteljesítményre képes a panel. Ezek a szabvány mérési paraméterek 1000 W/négyzetméter sugárzást, 1.5 légtisztasági tényezőt és 25°C-os modulhőmérsékletet jelentenek.

 

A napelem teljesítményével szemben a hatásfok az, ami igazán fontos a kiválasztásban. A hatásfok alatt azt értjük, hogy a készülékünk mekkora hatékonysággal tudja átalakítani a napsugárzást energiává. Ezt természetesen nagyban befolyásolja számos tényező, mint például a földrajzi elhelyezkedés, a napsütéses órák száma vagy éppen az, hogy melyik évszakban vagyunk. 

A szükséges teljesítményt befolyásoló tényezők

Említettük már, hogy a napelemes rendszer működését számos környezeti tényező befolyásolja, az ideális körülmények pedig ritkán adottak, így ezeket a szempontokat a tervezés során a megbízott szakértő figyelembe kell, hogy vegye. 

  • kiváltandó villanyszámla
    Az egyik kiemelt szempont, hiszen fontos tudni, hogy mennyi a háztartás összes villamosenergia-szükséglete, amit egy év alatt elhasznál. Az áramszolgáltatók kWh-ban mérik az áramfogyasztást, ezért célszerű ezzel kalkulálnunk nekünk is. Az éves fogyasztás legegyszerűbb kiszámításához szorozzuk meg a legmagasabb összegű havi villanyszámlánkat 12-vel. A napelemes rendszer teljesítménye ideális esetben ennek az értéknek 90-95%-át fedezi, ez lesz a névleges teljesítmény.
  • tetőfelület tájolása
    A napelemes rendszer megfelelő teljesítményéhez és az előállított áram meghatározásához figyelembe kell venni a tetőfelület tájolását is. A legideálisabb helyzet akkor áll fenn, ha a tetőnk déli irányba néz, ugyanis ekkor éri a legtöbb napsütés. Ha a déli iránytól eltérő tájolású a tetőszerkezetünk, például dél-kelet vagy dél-nyugat irányú, akkor hozzávetőlegesen 5%-os teljesítményvesztéssel is számolhatunk. Keleti vagy nyugati tájolás esetén pedig 15%-os is lehet ez a veszteség. Ezeket a veszteségeket bele kell kalkulálni felméréskor a teljesítményigénybe, annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű energiát tudjon termelni a napelemes rendszerünk.
  • tetőfelület dőlésszöge
    A tetőfelület tájolása mellett a dőlésszög is a kiemelt tényezők között van, ugyanis a nem megfelelő szögben beérkező napsugarak szintén teljesítményvesztést okoznak. Az ideális dőlésszöget 35-40°-ban szokták meghatározni, ugyanis ekkor valósulhat meg az, hogy a modulokat leginkább merőlegesen, vagy a legnagyobb időtartamban merőlegesen éri a napsütés, valamint ez az a szög, ami az alacsony napsütéses órák számához képest is optimális hatásfokot tud biztosítani. Ennek ellenére nincs olyan dőlésszög, ami az egész év során tökéletes lenne, hisz télen kisebb a napsugarak beesési szöge a nyárhoz képest, így más szögben érik a napelemeket is. Ennek kiküszöbölésére a rendszereket egész éves termelésre optimalizálják.
  • árnyékoló hatások
    Amennyiben a modulokat bármilyen árnyékoló hatás éri, teljesítményük jelentősen csökkenhet. Árnyékoló hatást előidézhet egyszerűen az időjárás, például az eget borító felhők, vagy éppen a panelekre települő hó, de a magas páratartalom is ronthat a napsütés hasznosulásán. Emellett konkrét fizikai árnyékolásról akkor beszélhetünk, ha például sűrű növényzet, magas fák, egy rosszul pozícionált kémény vagy antenna, villámhárító árnyékába kerül felhelyezésre a napelem panel. Ez utóbbi tényezőket a növényzet visszavágásával vagy a kémény, antenna áthelyezésével megoldhatjuk, az időjárás okozta árnyékhatásokat azonban sajnos nem tudjuk kiküszöbölni. A tárgyak révén keletkező árnyékoltság azért is okozhat jelentősebb problémát, mert, ha már csak egy modul is árnyékba kerül, az befolyásolni fogja az egész tábla leadott teljesítményét. Emögött az áll, hogy a napelemtáblák számos cellából állnak össze, melyek sorba vannak kötve. A rendszeren áthaladó áram erőssége - ezáltal a leadott teljesítmény is - minden esetben a legalacsonyabb teljesítményű (az árnyékban levő) cellához idomul. Bár a napelem és inverter gyártók egyre inkább törekszenek ennek a hatásnak a kiküszöbölésére, még nem sikerült 100%-ban hatásos módszert kifejleszteni. Ezért kiemelkedően fontos tehát, hogy a részleges árnyékolást okozó elemeket (pl. kémény, fák, antenna) lehetőség szerint szüntessük meg, biztosítva ezzel az egyenletes, optimális energiamennyiséget. 

Napelemtelepítés ára: ezek a költségek

Miből is áll össze tulajdonképpen a napelemtelepítés teljes költsége? Szolgáltatónként eltérő konstrukciókat találhatunk, azonban az árat a telepítendő napelemes rendszer teljesítménye fogja legnagyobb mértékben befolyásolni.

 

A napelemtelepítés költségeibe beletartozik az elengedhetetlen tartószerkezetet ára is, ami szintén a modulok teljesítményétől függ, hiszen minél több panel szükséges, annál több tartószerkezet is szükséges. Tartószerkezet szempontjából nem mindegy, hogy milyen tetőre kerülnek a napelemek, ferde tető, vagy lapos, vagy hogy egyáltalán a tetőre kerülnek-e, vagy éppen a talajra.

 

Egy napelemes rendszerből kihagyhatatlan az inverter, ami átalakítja a megtermelt egyenáramot 230 V-os váltóárammá, amit háztartási eszközeink is tudnak használni.

Inverterek közül is találunk számos márkát és teljesítményt, alapvetően az inverter teljesítménye a napelemes rendszerünk teljesítményével arányos. 

 

2017 áprilisától életbe lépett egy új díjelem, az úgynevezett elosztói teljesítménydíj, melyet a 4 kW feletti teljesítményű napelemek után kell fizetni. 4 kW alatti teljesítmény esetén a háztartást nem terheli ezen költség. Ez a díjelem tulajdonképpen hálózathasználati díjnak minősül, tehát a hálózatra visszatápláló napelemrendszereknek kell fizetnie, a szolgáltatók által biztosított hálózat használatáért. Ennek a díjelemnek az alapját az inverter teljesítménye határozza meg. Amennyiben ez 4 kW alatt van, úgy mentesül a felhasználó a fizetése alól. Egyelőre ennek a díjelemnek a mértéke 0 Ft, azonban ennek növelésére a jövőben fennáll a lehetőség.

 

Ahhoz, hogy a napelemrendszer-telepítés pontos költségeit megkapjuk egy szolgáltatótól kell árajánlatot kérni, amihez az esetek többségében elegendő az átlag fogyasztásunkat, a lakás vagy ház méretét, a tető tájolását és szerkezetét, illetve országon belüli lokációját megadni. Ezen adatok alapján körvonalazódik egy becsült ár, amit természetesen a helyszíni felmérés során több tényező is módosíthat. A végleges árajánlat azonban az esetek többségében, például az E.ON-nál is tartalmaz minden költséget, a tervezéstől a kivitelezésig, illetve az illetékes elosztói engedélyes felé történő készre jelentésig.

Mi befolyásolhatja az inverter árát?

Mi befolyásolhatja az inverter árát?

Az inverterek árát alapvetően a teljesítmény határozza meg, azonban, ha a jövőben felmerülhet a fogyasztás növekedése, akkor érdemes olyan invertert választani, ami az esetlegesen pluszban telepített napelemmodulok teljesítményét is követni tudja. Egyszerűbb és gazdaságosabb is eggyel nagyobb teljesítményű invertert már előre beszerezni, mint újra végig vinni az engedélyeztetési és telepítési folyamatot.  

Különböző dőlésszögű, és tájolású tetőfelületek száma.

Az inverterek egyik fontos jellemzője, a munkapontok száma, családi házak esetén a dupla munkapontos inverterek használatával maximum két tájolást vagy dőlésszöget használhatunk, ennél több dőlésszög vagy tájolás csak akkor lehetséges, ha egy extra invertert vonunk be a rendszerbe. Két munkapontos invertereket találunk már kisebb, 3-4 kW teljesítmény környékén is, azonban tripla munkapontos inverterek csak 12-15 kW feletti kategóriában érhetőek el. 

Egy tetőfelületen lévő panelek száma

Az inverterek árát az egy tetőfelületen található panelek száma olyan szempontból befolyásolja, hogy minél több panel van, annál nagyobb mértékű egyenáramot kell átalakítani, ezzel párhuzamosan az inverternek is nagyobb teljesítménnyel kell rendelkeznie. 

Panelenkénti monitorozás szükségessége

Az inverterek piacán napjainkban már elérhetőek olyan modern készülékek, melyek lehetővé teszik a panelek teljesítményének monitorozását, egyes típusoknál külön-külön is. A modulok egyenkénti ellenőrzésével könnyen kiszűrhetőek a meghibásodott elemek, melyek csökkentett teljesítménnyel rontják az összeteljesítményt. Ennek köszönhetően napelemrendszerünkből a maximumot hozhatjuk ki, valamint, ha javításra van szükség, akkor a hiba forrását is könnyedén felderíthetjük. 

Egyéb, az árat befolyásoló tényezők
  • Tűzeseti leválasztó kapcsoló beépítésének szükségessége
    A végleges árajánlat általában nem tartalmazza a tűzeseti leválasztókapcsoló költségeit, ugyanis az eszköz nem minden esetben szükséges. Az előzetes helyszíni felmérés, vagy később, már a kivitelezés során állapítható meg teljes bizonyossággal az eszköz szükségessége.
  • DC nyomvonal hossza
    A napelemes rendszer telepítésének összköltségét némely szolgáltatónál befolyásolhatja még a DC nyomvonal teljes hossza, ez a tetőfelületek és az inverter egymáshoz való távolságától függ. Az E.ON-nál ez hosszúságtól függetlenül nem jelent extra költséget.
  • AC nyomvonal hossza
    A DC nyomvonal hosszához hasonlóan, a napelem telepítés árára hatással lehet az AC nyomvonal hossza is, ami az egyenáramot közvetíti az inverter és a mérőóra között.
  • Pályázati adminisztráció díja
    Egyre több és több megújuló energiára vonatkozó támogatásra van lehetősége pályázni annak, aki napelemes rendszert szeretne telepíteni, azonban nemcsak eligazodni nehéz, hanem a pályázat megírása is nehézkes lehet egy laikus személy számára.
  • Engedélyezés bónuszköltsége
    Amennyiben saját villamosenergia-termelő berendezést (pl. napelem) működtet a felhasználási helyén, annak hatása van a közcélú hálózatok működésére. A hálózatra kapcsolást és az üzembe helyezést megelőzően a biztonsága, és a hálózat megfelelő működése érdekében szükséges az engedélyeztetés, tervkészítés, ellenőrzés. Ezt az engedélyeztetést a felhasználó megbízása alapján a kivitelező szolgáltató is intézheti. Ennek az adminisztrációs folyamatnak fix ára van, melyet az árajánlatunk már tartalmaz.
  • Belső hálózat kialakítása
    Jelentős mértékben megnövelheti a napelem telepítéssel járó költségeket, amennyiben belső hálózat kialakítására van szükség, ez azonban lakossági terjedelemben nem jellemző, és rendkívül kevés napelemes rendszer kivitelezését végzőszolgáltató nyújt ilyen szolgáltatást. 
Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Napelem tartószerkezet
2021.01.25 / Napenergia

Napelem tartószerkezet

A napelemmel történő energiatermelés napjaink egyik legjobb megoldása a megújuló energiákból fedezett áramelőállításra. A napelemes panelek és az inverter mellett a tartószerkezet is a rendszer fő részét képezi.

Ennek feladata, hogy évtizedekig biztonságosan megtartsa, és a megfelelő pozícióban rögzítse a napelemeket, így biztosítva az áramtermelés zavartalanságát. Ebben a bejegyzésben részletezzük a tartószerkezetek típusait és azok jellemzőit, illetve áttekintjük, mire kell figyelni a napelemek felszerelése előtt.

inverter jelentése
2020.03.11 / Napenergia

Az inverter jelentése és felhasználási területei

Az áram ma már nélkülözhetetlen a mindennapjainkban, de az elektromos hálózattal kapcsolatban több probléma is felmerülhet fel. A leggyakoribb, hogy a feszültség minőséggel adódik gond: ide tartoznak a tranziensek, a gépek által generált nagyobb indítási áramlökés, a feszültség leesése vagy túl magas mértéke.
 

Kellemetlen helyzetet a fentieken kívül az áramkimaradás okozhat, hiszen ilyenkor egyáltalán nem működnek a gépek. Nagyvárosoktól távoli helyeken akár napokig is elhúzódhat a helyreállítás, ilyenkor hasznos lehet egy otthoni energiatároló egység vagy saját napelemes hálózat kiépítése.

Fűtés napelemmel
2021.03.30 / Napenergia

Alternatív fűtés

Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint bevackolni magunkat a meleg szobába. Napjainkban azonban kulcskérdéssé vált, hogy milyen módon állítjuk elő ezt a meleget. Bár a klasszikus fűtési technikák (gáz, fa) továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak, egyre többen fordulnak az alternatív technikák (hőszivattyú, elektromos fűtés) felé.

Utóbbiak jellemzően kisebb környezeti terhelést jelentenek, hiszen olyan megújuló energiaforrásokra épülnek, mint a napenergia vagy a geotermikus hő. Emellett a család pénztárcáját is kímélik, hiszen hosszú távon megtérülő beruházásnak számíhatnak a hagyományos eljárásokhoz képest. Cikkünkben a klasszikus és az alternatív fűtési technikákat is alaposabban górcső alá vesszük.