2019.09.19 / Napenergia

Segítünk választani: az összes tudnivaló a Fronius inverterekről

Az inverter a hálózatra tápláló napelemes rendszerek legfontosabb részét képezi, és feladata, hogy a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsa, ami a közüzemi hálózatnak is teljes mértékben megfelel, feszültség és frekvencia szempontból is. Ezenkívül képesek optimalizálni az áramtermelést, ellátnak védelmi és biztonsági funkciókat, biztosítják a távfelületeket, az adatgyűjtést, de még arra is képesek, hogy vezéreljék a saját fogyasztóik egy részét.

Az inverter által kerül szabályozásra az áram és a feszültség mind az egyenáramú, mind a váltóáramú körben, és a beépített fejlett energia ügyel azokra a feladatokra, amik a napelemekkel előállított villamos energia optimális hasznosításához szükségesek.

Mivel sok fontos folyamatról van szó, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő inverter kerüljön kiválasztásra és beüzemelésre. A Fronius inverterek azért hasznosak, mert egységes a felépítésük. Ők a “Snap” inverter fajtát használják, ami azért jó, mert az inverter hátlapját kell először felszerelni. Itt található meg az összes sorkapocs, amibe az AC és DC kábeleket kell bekötni. A bekötés után magát a berendezést csak fel kell akasztani a hátlapra, majd bepattintani a neki kijelölt helyre. Ez a megoldás nagyon felhasználóbarát, szerelni is könnyű.

Piacvezető technológia a Froniustól

A Fronius inverterek az egyik legközkedveltebb termékek a piacon, mivel az ár-érték arányban a legjobbat nyújtják. Magát a céget 1945-ben az osztrák Günter Fronius és felesége alapította. Ekkor még csak 15 munkást tudtak egyszerre foglalkoztatni, de még ígyis nagy sikereket értek el az elektromosság területén, ezért tudott a vállalkozás rohamosan bővülni. A mai napig Ausztriában gyártják a berendezéseket, amelyekre jellemző a magas minőség, a megbízhatóság és a jó szervízhasználat. Az 5 év gyártói garancia bővíthető további 10, 15 és akár 20 évre is. A cég 60 országban összesen 28 nemzetközi leányvállalattal és disztribútorral rendelkezik, több mint 3800 alkalmazottuk van és világszerte 1200-nál is több szabadalmat jegyeznek. Magyarországon a Fronius invertereket az összes áramszolgáltató engedélyezi hálózatra történő visszatáplálásra. Három konkrét gyártási területük van. Az indulástól, azaz 1945-től foglalkoznak akkumulátortöltőkkel, a hegesztőgépek 1950-től kerültek számításba, majd 1995-ben kezdtek el a napelemekre is fókuszálni. Ekkor fejlesztették ki az első invertercsaládot, a Sunrise-t. A Fronius az SMA mellett a legjelentősebb invertergyártó a piacon.

A Fronius inverterek jellemzői

A Snap inverter technológia hatékony, mivel a felszerelési mód standardizált, karbantartása egyszerű. Abban különbözik a többitől, hogy hogy a csatlakozási rész a hátlapra van szerelve, elkülönülve ezzel az inverter teljesítményegységétől. Ennek az elrendezésnek köszönhetően AC és DC csatlakozókábelekhez könnyű a hozzáférés, a bekötésük után csak a helyére kell tenni. A cserélés, karbantartás során nem kell semmilyen kábelhez hozzáérni, mivel az inverter leakasztása után már megkezdődhet a szervizelés.

Az integrált adatkommunikáció esetében egy különlegességről van szó, mivel a Fronius az első, aki teljesen integrált energiamenedzsment, Ethernet, WLAN, interfészek és web szerver egységes adatkommunikációs csomagot kínál. WiFi-n vagy normál hálózati kábelen keresztül az inverter csatlakoztatható az internethez, ezzel biztosítva a rálátást a teljes napelemes rendszerre.

A Smart Grid kész inverterek már nyitnak a jövő felé, ugyanis fel vannak szerelve vezérlési funkciókkal, amikkel beállítható a betáplálásnál az optimális aránya a hatásos és meddő teljesítményeknek. Ezek a beállítások jól jönnek majd a villamos elosztóhálózat megfelelő működéséhez.

Mivel egyre több hálózatirányító írja elő a visszatáplálási korlát beépítését, a dinamikus teljesítményszabályozással a Fronius remek megoldást kínál erre. Az inverter egyrészt ellátja energiával az adott házat, másrészt a pillanatnyilag rendelkezésre álló teljesítményt szabályozza. A hálózatirányító által elrendelt maximális betáplálási teljesítményt veszi alapul, és ehhez igazítja a teljesítményt. . A „zero feed-in” üzemmód pedig lehetővé teszi, hogy a visszatáplálás soha ne történjen meg közcélú hálózatba.

A Dynamic Peak Manager egy olyan algoritmus, ami az optimális munkapont keresése során folyamatosan alkalmazkodik a fennálló körülményekhez. Jellemzője, hogy automatikusan végignézi a teljes I-U görbét, hogy megtalálja a legoptimálisabb munkapontot, az esetlegesen előforduló lokális, kisebb teljesítményű munkapontok helyett.

Az integrált ívhiba megszakítás segítségével le lehet állítani az invertert akkor, ha DC körben villamos ív keletkezik. Ez garantálja a rendszer bizonyos szintű biztonságos működését.

 
 
 
Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!

Milyen típusok léteznek?

A Fronius IG TL sorozata 3 és 5 kW közötti teljesítményű rendszert kínál, leginkább családi házakhoz, kereskedelmi és mezőgazdasági helyiségekhez ajánlott. Jellemző rá a beépített hálózati felügyelet, amit DC oldali megszakítóval és kijelzővel láttak el. Az üzembe helyezése egyszerű, a szoftver frissítés USB PenDrive-on keresztül történik. Mind kültéren, mind pedig beltéren telepíthető, kitűnő hatásfokkal rendelkezik. 5 év gyártói garancia jár hozzá.

A családok, magánszemélyek által választott inverter a Galvo sorozata. Teljesítménytartománya 1,5 – 3,1 kW között található. Ezekkel a berendezésekkel könnyen követhető a rendszer hozama, és a moduláris beállítás miatt beszerelhető a WiFi-s monitoring rendszer. A 16-17 kg súlynak köszönhetően kis helyigényű, rendelkezik integrált WLAN, LAN és webserver megoldásokkal. Hatásfoka 96 százalék, jellemző rá a kártyás bővíthetőség. Alapjáraton 5 év garanciát adnak hozzá, de ez akár 20 évre is bővíthető.

A Primo sorozat számít a legjobb Fronius inverternek. A teljesítménytartománya 3,0 – 8,2 kW között mozog, azaz képes lefedni a leggyakoribb háztartás méretű napelemes rendszerek majdnem teljes spektrumát. Transzformátor nélküli, egyfázisos készülékekről van szó, kialakítása miatt könnyen kinyerhető a rendszerrel kapcsolatos összes fontos információ, és a szerelése sem nehézkes. Rendelkezik beépített és széria WLAN-nal, LAN-nal, Dataloggerrel és Webserver Lighttal. Ehhez is 5 év garancia jár, ami kibővíthető 20 évre.

A transzformátor nélküli Fronius Symo sorozat a 3,0 – 20 kW-ig terjedő teljesítményosztályával a háztartások háromfázisú inverterének számít. A berendezés mérete biztosítani tudja a maximális rugalmasságot, köszönhetően a korlátozás nélküli kül- és beltéri használatnak, a széles tartományú bemenő feszültségnek és a nagy rendszerfeszültségnek. Az Ethernet vagy a WLAN használatával lehetőség van csatlakozni az internetre, továbbá a más gyártók komponenseinek integrálása miatt az egyik legkommunikatívabb inverterré teszi ezt a típust a piacon. Jellemző rá a háromfázisú kialakítás, a kettős munkapont követése és a beépített DC leválasztó kapcsoló. Kültéren és beltéren egyaránt telepíthető, IP65-ös védelemmel látták el és hatásfoka 96-98 százalékos.

Melyiket válasszam?

A megfelelő inverter kiválasztása során figyelembe kell venni a teljesítményt és az árat. A néhány kW-os, egyfázisú rendszereknél a Galvo sorozatot érdemes választani, leginkább a monitoring és a könnyű súly miatt. Ha a visszatáplálás helyett az önfogyasztáson van a hangsúly, akkor pedig kimondottan javasolt. Ehhez járul még hozzá a a WLAN-on keresztüli internetelérés és az integrált adatgyűjtés. A csatlakozási pont típusa fontos tényező a 3-4 kW-os rendszereknél, mivel háromfázisú ponthoz is lehet egyfázisú invertert csatlakoztatni. Ebben az esetben szóba jöhet a Primo, az IG és a Symo. Primo és IG inverterek valamennyivel olcsóbbak a 4 kW körüli kategóriában, viszont efelett viszont már a Symo a jobb megoldás az ár-érték arány és a terhelés miatt.

A napelemes rendszerek működéséhez elengedhetetlen a helyes inverter megválasztása. Ehhez figyelembe kell venni, hogy mekkora lesz a visszatáplálás mértéke a hálózatba, milyen kommunikációs lehetőségekkel rendelkezik, mennyi garancia jár hozzá, és természetesen számolni kell a méretekkel is. A fejlett osztrák technológia miatt a Fronius inverterek közkedveltek Magyarországon, és több olyan extra tulajdonsággal rendelkeznek, aminek köszönhetően kiemelkednek. A kiterjedt szervízhálózattal rendelkező és nemzetközi szinten is elismert Fronius kitűnő választás a napelemes rendszerekhez.

 
 
 
Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!

Kapcsolódó Cikkek

2019.10.01 / Napenergia

Napelem szerelés lépésről lépésre

Cikkünkben bemutatjuk a napelem rendszerek beszerelésének lépéseit. Kitérünk arra is, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a sikeres telepítést, illetve hogy milyen buktatók merülhetnek fel a folyamat során. A hosszú távú és rövidtávú problémák elkerülése érdekében pedig részletesen megindokoljuk, miért fontos a hozzáértő szakemberek bevonása.

Mielőtt belevágnánk, első lépésként fontos tisztáznunk: milyen előnyökkel jár számodra, illetve a környezet számára a napelem?

 

2019.10.08 / Napenergia

Napelem típusok: melyiket válasszam?

Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni és összehasonlítani a különböző napelem típusokat, ugyanis ezek manapság egyre jobban terjednek a háztartásokban a környezetkímélő mivoltuk miatt. A napelem vásárlás előtt állóknak érdemes megismerniük, hogy melyiknek milyen a hatásfoka, és hol melyiket érdemes alkalmazni, hiszen költséges és hosszú távú befektetésről van szó.