2021.03.30 / Napenergia
Fűtés napelemmel

Hagyományos vs. alternatív fűtési módok - melyiket válasszuk?

Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint bevackolni magunkat a meleg szobába. Napjainkban azonban kulcskérdéssé vált, hogy milyen módon állítjuk elő ezt a meleget. Bár a klasszikus fűtési technikák (gáz, fa) továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak, egyre többen fordulnak az alternatív technikák (hőszivattyú, elektromos fűtés) felé.

Utóbbiak jellemzően kisebb környezeti terhelést jelentenek, hiszen olyan megújuló energiaforrásokra épülnek, mint a napenergia vagy a geotermikus hő. Emellett a család pénztárcáját is kímélik, hiszen hosszú távon megtérülő beruházásnak számíhatnak a hagyományos eljárásokhoz képest. Cikkünkben a klasszikus és az alternatív fűtési technikákat is alaposabban górcső alá vesszük.

Klasszikus fűtés

Gázkazán

Hazánkban a távhő mellett a gázkazános fűtés az elterjedt. A cirkó kazánok elsősorban a családi házak esetében dominálnak, ahol egyben a meleg víz előállításához is használják őket. A korszerű kondenzációs kazánok kimagasló hatékonysággal működnek, ráadásul biztonságosak is, hiszen nem fordulhat elő szén-monoxid szivárgás. Az ún. zárt rendszerű gázkazánokhoz ugyanakkor speciális kéményre van szükség, ennek kiépítése pedig költséges lehet.

A kondenzációs gázkazánok környezetvédelmi szempontból is jobb döntésnek számítanak, hiszen a  kettősfalú kéményben a kifelé áramló égéstermék előmelegíti az égéshez szükséges befelé áramló levegőt, ezzel javítva az égés feltételeit, így lényegesen kevesebb károsanyag kerül a levegőbe.. Nem véletlen, hogy 2016 óta csakis kondenzációs készülékek szerelhetők be minden új házba, társasházaknál pedig bizonyos esetekben kötelező a korszerűsítés.

Szilárd tüzelésű kazán

A vegyes tüzelésű kazánok szintén a családi házak esetében dominálnak, ám néhány évtizeddel ezelőtt még a társasházaknál sem voltak ritkák. Talán nem is baj, hogy egyre inkább kezdenek kiszorulni a fűtési megoldások közül, hiszen rendkívül környezetkárosítónak számítanak. Remek alternatíva lehet azonban a faelgázosító kazán! Az ilyen készülékek két égéskamrával rendelkeznek, így képesek az éghető gázokat is hasznosítani.

Ezek a berendezések meglehetősen drágák, magas hatásfokuk miatt azonban akár 4-5 év alatt visszahozzák az árukat. A technikai korlátok azonban ebben az esetben is igazak: a szilárd tüzelésű kazánok csak korlátozottan alkalmasak meleg víz előállítására, használatuk pedig állandó felügyeletet igényel (magyarul rakni kell a tűzre).

Cserépkályha

A cserépkályhák vitathatatlan előnye, hogy gyönyörűek, és akár önálló belsőépítészeti elemként is megállják a helyüket. Környezetvédelmi szempontból már nem ilyen rózsás a helyzet, bár az új technikák itt is javulást hoznak. Ausztriában már régóta csak öko-bio tűzteres kályhákra lehet engedélyt kérni, Magyarországon pedig várhatóan 2022-től szigorítanak a szabályokon.

A cserépkályhák egyértelmű hátránya, hogy meleg víz előállítására nem alkalmasak, néhány évente pedig ki kell tisztíttatni a fűtésjáratokat. Sőt, 15-20 év elteltével a samott téglák is cserére szorulnak, ami bizony extra költséges lehet. A cserépkályhát tehát inkább csak kiegészítő fűtésként érdemes választani, hiszen a hangulata semmihez sem fogható.

Gázkonvektor

A gázkonvektorok főleg a városokban elterjedtek, előnyeik ugyanis itt jönnek ki leginkább. Használatukkal egyedi fűtés valósítható meg társasházakban, ráadásul akár egy-egy helyiség önálló melegítését is lehetővé teszik. Sajnos azonban hazánkban a régebbi modellek vannak túlsúlyban, melyek hatásfoka alacsony és a környezetet is erősen szennyezik.

Az újabb típusú, A vagy B energiahatékonysági kategóriába tartozó készülékek ezzel szemben megfelelnek napjaink elvárásainak. 2018 óta már csak ilyen konvektorok kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, a szakemberek szerint pedig érdemes lecserélni a régi berendezéseket. Alacsony hőigényű lakásokban továbbra is megállják a helyüket a gázkonvektorok, új építésű ingatlannál azonban célszerű valami más, modernebb megoldás mellett dönteni.

Alternatív fűtés

Hőszivattyú

A megújuló energiák közé tartozó hőszivattyús rendszerek nemcsak költséghatékonyak, hanem igazán zöldek is. Ennél az alternatív fűtési megoldásnál lényegében semmilyen káros anyag nem keletkezik, hiszen a hő a levegőből vagy a föld mélyéről kerül a lakásba. A technika egyre inkább megfizethetőbbé és fejlettebbé válik, így ma már a családi házak mellett társasházak vagy irodák fűtése is megoldható.

Többféle változatban is létezik: a levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyúk a külső levegőt hasznosítják a melegítéshez, míg a föld-víz rendszerű változatok a föld alatt megbúvó geotermikus hőt juttatják otthonába. A leghatékonyabbnak ugyanakkor a víz-víz fűtési rendszerek bizonyulnak, ahol a talaj mélyebb rétegeiben lévő víz előnyeit használják ki.

Infrafűtés

Az elektromos fűtés egyáltalán nem új találmány, mára pedig eljutott arra a szintre a technológia fejlettsége, hogy reális alternatívát jelentsen. Már csak azért is, mert az infrapanelek lényegében bárhova felszerelhetők, és semmilyen extra kiegészítőre vagy speciális kéményre nincs szükség. Az elektromos fűtőpanelek kimagasló hatásfokkal biztosítják a meleget, rejtett hőveszteség nélkül. Hasonlóan a gázkonvektorokhoz, egyes helyiségek önálló fűtése is megoldható a használatukkal.

Az infrasugárzás különlegessége, hogy magát a levegőt nem, csupán a hősugárzást elnyelni képes tárgyakat és élőlényeket melegíti fel. Mindez sokkal egyenletesebb hőeloszlást és természetesebb hőérzetetet eredményez. Az infrapanelek ma már igencsak mutatósak is lehetnek, de elektromos padlófűtés keretében természetesen el is lehet rejteni őket.

Elektromos konvektor

Az elektromos technológiák között népszerűnek számítanak a megfizethető és praktikus elektromos konvektorok. Működési elvük némileg hasonló az infrapanelekéhez, itt azonban a meleg levegő keringetése (konvekciós folyamat) biztosítja a fűtést. Bár némileg drágábbak, mint az egyszerű elektromos radiátorok, gyorsabban és hatékonyabban képesek felfűteni a helyiségeket.

A fűtőszálas típusok lassan eltünedeznek a polcokról, ma már nem érdemes ilyen modellt vásárolni. A modern fűtőbetétes konvektorok nem pattognak, emellett az élettartamuk is hosszabb. Ha pedig digitális termosztáttal felszerelt modellt vásárol, akár 0,1°C-os pontossággal is beállíthatja a kívánt hőmérsékletet. A konvektorok egyetlen hátránya, hogy a jobb minőségű darabokért mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Split klíma

A split klímák akár úgy is felfoghatók, mint levegő-levegő hőszivattyúk Az alapelv ebben az esetben, hogy a kültéri egység a külső levegőtől hőt von el a közvetítő közeg  segítségével (fűtő/hűtő közeg) és ezt az elvont hőt adja le az épületen belül a beltéri egységben adja le. Tévhit, hogy klímával fűteni pénzkidobás: valójában igen korszerű és hatékony módszernek számít. Még egy modern gázkazánhoz képest is 10-15%-kal alacsonyabb lehet a havi fűtésszámla, a split klímás rendszer kiépítése ráadásul egyáltalán nem számít drágának.

A technológia további előnye, hogy lényegében bárhol hozzáférhető. Olyan ingatlanok esetében is szóba jöhet, ahol a gázfűtés nem elérhető, vagy ahol nincs szükség egész évben fűtésre (például nyaralók esetében). Cseppet sem mellesleg a nyári hőségben hűteni is képes a házat.

Összehasonlítás - Melyiket válasszuk?

Ha éppen felújítja otthonát vagy építkezik, az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen fűtést válasszon. A lehetőségeket természetesen több tényező is befolyásolja: használt ingatlan kapcsán a szigetelés és a már meglévő rendszer, míg egy új épületnél a környezeti adottságok és persze a rendelkezésre álló összeg. Mivel a döntés hosszú távra, akár több évtizedre is szólhat, az opciók körültekintő mérlegelése elengedhetetlen.

Magyarországon a családi házak túlnyomó többségében gáz- vagy vegyestüzeléses kazán található, így jó eséllyel ilyennel rendelkezik majd a vétel után. Könnyen lehet, hogy a rendszer már elavult, ami magasabb fűtésszámlát eredményezhet. Ha az alternatív fűtésre történő átállás összegét sokallja (ez akár több millió forintra is rúghat), érdemes legalább a kazánt kondenzációsra vagy faelgázosítóra cserélni.

Társasházak esetében a távhő és a gázkonvektor a legelterjedtebb. Utóbbi esetében szintén célszerű korszerűbb típusokat beszerezni, míg távfűtésnél a kiegészítő fűtést érdemes fontolóra venni. Egy split klímával vagy infrapanellel egyedileg szabályozhatja az egyes helyiségek hőmérsékletét, így gazdaságosabbá teheti a téli időszakot. A jelenlegi alacsony áramdíjak kifejezetten kedveznek az elektromos fűtési megoldásoknak.

Amennyiben új családi házat épít, a zöld, megújuló energiaforrások számítanak a legjobb döntésnek. Ezek közül is első helyen érdemes kiemelni a hőszivattyúkat, amik egyrészt igazán hatékonyak, másrészt minimális környezeti terhelést jelentenek. A talajhő fűtés szinte bárhol elérhető az országban, ráadásul a legolcsóbb a levegő/levegő, mivel itt nem kell csöveket fektetni. A talaj a drágák közé tartozik. Egyetlen hátránya, hogy nagyobb földmunkát igényel – éppen ezért javasolt az építkezéssel egy időben kialakítani.

Ha a körülmények lehetővé teszik, a talajvíz fűtés is remek alternatíva lehet. Ebben az esetben a talajvízből nyeri a rendszer a hőt a lakás fűtéséhez, méghozzá kiemelkedő hatékonysággal. Sajnos azonban a kiépítése drága lehet, az engedélyeztetése pedig sok településen bonyolult. A kutat rendszeresen ellenőriztetni kell, mert könnyen kiszáradhat vagy kárt tehet a talajvízrétegekben.

A hőszivattyúk természetesen  áramot is használnak a működésükhöz. Ez az energia szintén származhat megújuló forrásból, méghozzá a napból. A napelemek megtérülési ideje 10 év körül mozog. A megtermelt áramot nemcsak fűtéshez használhatja, hanem általános háztartási célokra is, sőt a többletet a jelenlegi szabályozás értelmében eladhatja a áramszolgáltatójának.

Ha a zöld megoldások mellett dönt, érdemes a pályázati lehetőségeket is végigböngésznie. Ha az Ön lakóhelyén igénybe vehető a Falusi CSOK, az összeget fűtéskorszerűsítésre is használhatja. Ebbe nemcsak a készülékek vagy a vezetékek cseréje tartozik bele, de a szigetelés korszerűsítése vagy a nyílászárók megújítása is.

A legfőbb szempontok a fűtési rendszer kiválasztásánál

A zöld megoldások napjainkban alapvetően számítanak. Nem pusztán azért, mert kisebb környezetterhelést jelentenek a bolygónak, hanem mert növelik az ingatlan piaci értékét is. Számtalan lehetőség közül választhat, ha a megújuló energiaforrásokra esküszik.

Az otthon melege ugyanakkor elsősorban mégis kényelmi kérdés. Gombnyomásra elinduló fűtést szeretne, vagy inkább a fa ropogását élvezné minden este? 18 fokban tud jól aludni, de a fürdőben inkább szaunázna? Központilag fűtené otthonát, vagy minden szobában egyedi melegítés lenne ideális? Ezek a kérdések mind-mind alapvetően befolyásolják, hogy melyik a legjobb fűtési rendszer az Ön számára.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Napelem tévhitek
2019.07.26 / Napenergia

Megcáfoltuk: 18 napelem rendszer tévhit, ami sokakat elriaszt - E.ON

Ha napelem vásárláson gondolkodsz, de úgy érzed bizonytalan vagy, akkor ez a cikk neked szól. Listázzuk és megcáfoljuk a legelterjedtebb tévhiteket, így neked már csak a megfelelő napelem típus kiválasztásával és a telepítéssel kapcsolatos teendőkkel kell foglalkoznod.

Napelem töltésvezérlő
2020.11.02 / Napenergia

Napelem töltésvezérlő

A napelem töltésvezérlő nélkül nem létezhetnek a szigetüzemű vagy hibrid napelemes rendszerek, hiszen ez a berendezés biztosítja az akkumulátorok megfelelő töltését. Fontos azonban a megfelelő típus kiválasztása és a méretezés, különben az akkumulátorok idő előtt tönkre mehetnek, vagy a napelemek által megtermelt energia egy jelentős része elveszhet.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni a töltésvezérlőről a napelem rendszer telepítése előtt.

Napelemadó mértéke
2021.11.09 / Napenergia

Mindent a napelemadóról

A napelemes rendszerek az egyik legtisztább megújuló energiát használják, ennek ellenére Magyarországon is különféle adók, díjak vonatkoznak a felhasználásukra.

A költségek között a legjelentősebb tétel a 27%-os ÁFA, amely mellett környezetvédelmi termékdíj és elosztói teljesítménydíj is vonatkozik rájuk. Ebben a bejegyzésben megnézzük, milyen adóterhekkel járhat egy napelem.