Technológia hatása
2020.08.13 / Életmód

A lo-tech-től a smart-tech-ig: Hogyan változtatta meg a technológia az életünket?

Emlékszel még, hogy milyen volt a világ az internet előtt? Az 1980-as években a vezeték nélküli vezetékes telefonok közelítették meg kényelemben a leginkább azt, amit ma a mobiltelefonok nyújtani tudnak – legalábbis ami a telefonálás élményét illeti. Akkoriban a valódi mobiltelefonok még akkorák voltak, hogy csak egy nagy bőröndszerű táskában fértek el, és a létezésükről általában csak onnan tudtunk, hogy filmekben láttunk ilyeneket.

Aztán amikor 1990-es években megjelent a „betárcsázós” internet, a mi életünkben is megjelentek az első érezhető változások, ám legtöbbünk az internetet csak e-mailek küldésére használta akkoriban még. A 2000-es évek elején jelentek meg a gyorsabb és megbízhatóbb kapcsolódási lehetőségek a világhálóhoz, ez tette lehetővé számunkra, hogy bármire rákeressünk a neten. Ekkor indult útjára a Wikipedia és a Google, és jelent meg a Myspace, hazánkban pedig az iWiW, amelyek előkészítették az utat az olyan közösségimédia-platformoknak, mint a Facebook, a Twitter és társaik.
 

Az okostelefonoktól az intelligens otthonokig

Az elmúlt négy évtizedben páratlan sebességgel fejlődött a technológia, vele együtt pedig az életünk. Az okostelefonok a 2010-es években jelentek meg – gyakorlatilag alig több, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ma szinte elképzelni is lehetetlen az életet nélkülük. Globális szinten ma már közel 4,4 milliárd ember van online (a világ népességének több mint fele), alig kevesebben mint a felük (45%) pedig használja a közösségi média valamilyen formáját is.
 

Világszerte több mint 5 milliárd ember rendelkezik mobilkészülékekkel, ezeknek a fele okostelefon. CD-k, DVD-k, boomboxok és DVD-lejátszók helyett ma már szinte mindenki a mobilján vagy a táblagépén streamel zenét és filmeket a Spotify vagy a Netflix szolgáltatásait igénybe véve, az Amazon által mintegy 15 évvel ezelőtt bevezetett gyors házhozszállítás pedig megváltoztatta a bevásárlás fogalmát.
 

Az okostelefonok széles körű elterjedése lehetővé tette az intelligens otthoni technológiák megjelenését, mindennapi tárgyak, csatlakozókat, izzókat csatlakoztathatunk az internethez, és a telefonunkra, táblagépünkre vagy laptopunkra telepített alkalmazások segítségével vezérelhetjük őket, és rohamosan terjedőben van az eszközök hang általi vezérlése is.

Nem csak hasznos, szép is lehet

A technológia annyira integrálódott az életünkbe, hogy egyre inkább olyan technológiákat keresünk, amelyek szinte észrevétlenül beleolvadnak otthonunk dekorációjába, Van, aki az okos TV-jét kandallónak álcázza, vagy olyan elegáns, kompakt kombi kazánt szereltet fel, ami gond nélkül illeszkedik az otthon más intelligens technológiájához, vagy olyan intelligens termosztátot használ, amely annyira beolvad a fali dekorációba, hogy teljesen észrevehetetlen az avatatlan szem számára.  Mások olyan készülékeket vásárolnak, amelyek már kvázi kiállítási tárgyként is tekinthetők. 
 

Magyarország is lépést tart?

Magyarországra is minden új trend és technológia megérkezik, és nem is feltétlenül később, mint a nyugati országokba. Emlékezzünk csak vissza a bank- és hitelkártyák elterjedésére, amiben Magyarország megelőzte pl. Németországot is, ahol egy időben sokkal kevesebb helyen lehetett kártyával fizetni, mint nálunk. Mostanában az elektromos töltők száma rohamosan nő - egyebek mellett az E.ON és az ALDI áruházlánc közötti együttműködésnek is köszönhetően. A legmenőbb töltőket pedig, például az E.ON-ét is már mobilapp segítségével lehet használni, ennek segítségével a felhasználók akár csetelhetnek is egymással. Az egyik legújabb, Magyarországon úttörőnek számító E.ON-os digitális megoldás pedig a társasházak számára jelent új lehetőséget az elektromos autók töltésére. Ugyancsak nagy változás volt idén tavasszal az ügyfélszolgálati ügyintézés területén, amikor az E.ON Magyarországon – a hazai energiavállalatok között és a teljes nemzetközi E.ON csoportban is elsőként – bevezette a videós ügyfélszolgálatot, amelynek a segítségével az ügyfelek a járványhelyzetben az otthonuk biztonságából intézhették ügyeiket úgy, hogy közben hús-vér emberi ügyfélszolgálati munkatárssal beszélgethettek valós időben.

A jövő még okosabb

A technológia elfogadása az internetről és a közösségi médiáról alkotott képünkkel párhuzamosan fejlődött, és végül teljesen megváltoztatta az emberek közötti kommunikáció formáját és a mindennapi életünket is. Sokkal jobban összekapcsolódunk, mint valaha, és nagy kérdés, hogy milyen lesz az életünk újabb 20 év múlva. Hogyan fogunk alkalmazkodni és változni mi is a technológiával együtt? Hogyan fogjuk használni az energiát az otthonunkban? Mennyire fogunk odafigyelni arra, hogy ez az energia fenntartható és tiszta legyen? Milyen lesz a napelemek és az elektronos autók jövője?

 

Ezekre a kérdésekre csak az idő adja majd meg a válaszokat. De akkor cselekszünk helyesen, ha élünk a kínálkozó lehetőségekkel.

Kapcsolódó Cikkek

2019.04.03 / Életmód

Hihetetlen megújuló energiaforrások – gondoltad volna?


Szereted a csokit? A saját tested melegét? Na és a medúzákat? Nem, nem ment el teljesen az eszünk, és még csak nem is ittunk ebben a melegben túl sok rozéfröccsöt sem. Sokkal inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy a hagyományos megújuló energiaforrások mellett vannak olyanok is, amire talán álmodban sem gondoltál volna.

2022.07.20 / Életmód

A háztetőtől a kerti fűnyíróig: így tudod csökkenteni az energiaköltségeidet

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie.  Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását.

 

Ehhez segítséként górcső alá vettünk néhány olyan tévhitet, amelyekkel – szándékaid ellenére – nem csökkenteni, hanem sokkal inkább növelni tudod a villany- és gázszámládat.