Céges autók
2019.11.18 / E-mobilitás

Milyen szempontokat vizsgáljunk a céges autó vásárlásakor, illetve bérléskor?

Céges autót vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen a járműnek több kritériumnak is meg kell felelnie. Ebben a cikkben segítünk átgondolni a legfontosabb pontokat, és konkrét példákat mutatunk az egyes lehetőségekre.

Autóvásárlás vagy lízing?

A céges autóvásárlás és a lízing között az a különbség, hogy a lízing során a kiválasztott autót a lízingcég vásárolja meg, és havidíj ellenében bérbe adja az ügyfélnek, így a futamidő alatt a lízing cég tulajdona marad a gépjármű. 

 

A törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy ne csak új, hanem használt autót is lehessen lízingelni.  

 

A fő különbség tehát a tulajdonjog alakulásában van, hiszen a hitelből történő vásárlás vagy az egy összegben történő fizetés esetében a gépjármű rögtön a vásárló tulajdona lesz. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tulajdonjog megszerzéséért összességében kevesebb pénzt fog a járműre költeni. Saját tulajdonú autó esetén a gépjármű szabadon használható, lízing esetén azonban ez korlátozott lehet. A nyíltvégű pénzügyi lízing előnye azonban, hogy a lízingdíj ÁFA-ja az erre vonatkozó feltételeknek való megfelelés esetén visszaigényelhető. A pénzügyi lízingen túl, operatív lízing igénybevételére is van lehetőség, amit akkor érdemes megfontolni, ha a tulajdonjog megszerzése nem kulcsfontosságú. Az operatív lízing, azaz a tartós bérlet előnye, hogy a kifizetett havi bérleti díj elszámolható költségként, valamint nem kötelező az önerő. A havidíj minden szolgáltatást és adófizetési kötelezettséget tartalmaz (cégautó adó és gépjárműadó), valamint az adminisztrációja is egyszerűbb a többi lízing fajtához képest. 

A megvásárolt járműveket lehetőség van egy flottakezelő cégre bízni. Ennek az a lényege, hogy a tulajdonos mentesül a céges autók üzemeltetésétől karbantartásától és az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatoktól. A kiszervezésnek köszönhetően nem kell foglalkoznia az ügyintézés terheivel sem.  

 

A szolgáltatás lényege, hogy bármekkora méretű flotta kialakítható, néhány darabtól egészen a több száz céges autóból álló állományig.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie az autónak?

A megfelelő jármű kiválasztásánál érdemes figyelembe venni néhány kritériumot, amelyet az anyagi és a kényelmi szempontok miatt érdemes betartani. 

 

A jármű mindenekelőtt legyen megbízható 

Egy cég számára a megbízhatóság kulcsfontosságú, hiszen ezeknek az autóknak állandóan használatra alkalmasnak kell lenniük. Minél több időt töltenek a szerelőműhelyekben, annál több kényelmetlenséget és veszteséget okoznak. A kiszervezett szervizelés ráadásul akár napokba is beletelhet. 
 

Fontosak a fenntartási költségek 

Az autó vételára mellett, a fenntartási költségekkel is szükséges számolni. Hiába sikerült kedvező áron autót vásárolni, ha az évek során az állandó, havi jellegű költségek magasak lesznek, akkor hosszú távon elvész a vásárlás kezdeti anyagi előnye. Éppen ezért érdemes utánajárni az olyan fenntartási költségeknek, mint az üzemanyag ára, a javítások várható díjai és az egyéb felmerülő kiadások.  
 

Ne feledkezzen meg a biztonságról sem 

A biztonsággal kapcsolatos tényező soha nem lehet kérdés, főleg olyan járműveknél, amiket sokat használnak, hiszen ezek nagyobb eséllyel szenvednek el balesetet. Fontos, hogy ezek az autók magas biztonsági felkészültséggel rendelkezzenek, így az utastérben lévők élete sincs akkora veszélyben, illetve az anyagi kár is kisebb lehet egy esetleges baleset esetén. A jelentős biztonsági tényezők közé tartoznak a korszerű berendezések és a kitűnő eredmény a töréstesztről. 
 

Válasszon értékálló autót 

A bemutatott szempontokon túl a választásnál, anyagi szempontból nem érdemes elhanyagolni az értékállóságot sem. A lassú értékvesztés pénzügyi értelemben a legjobb, ráadásul így kedvezőbb döntési helyzetbe kerül. A hamar meghibásodó járműveket a cégek kénytelenek idő előtt eladni és a tevékenység fenntartása érdekében ezeket pótolni. 
 

Milyen útra szánja a járművet? 

Abban az esetben, ha nem a célnak megfelelő autót vesz, akkor a fent felsorolt szempontok semmit nem érnek. Éppen ezért a vásárlásnál fontos, hogy a felhasználási körülményekre optimalizáljon. Bizonyos járművek pozitív tulajdonságai a nehezebb terepen jönnek ki, míg másoké az aszfalton: vannak, amiket teherhordásra terveztek, és a presztízsértékű autókról sem szabad elfeledkezni.  

 

Városi közlekedéshez általában kisebb méretű, alacsony fogyasztású elektromos jármű javasolt. A kényelem és az ergonómia is fontos, viszont az alacsony üzemeltetési díjak, a dinamizmus  és könnyen parkolhatóság sokat is nagyon számít. Ezzel szemben hosszú utakra a kényelem az elsődleges, hiszen ebben az esetben a sofőr akár 4-8 órát is a járműben ülhet. A biztonsági funkciókról, rendszerekről sem szabad megfeledkezni, ugyanis az ilyen utak magasabb rizikófaktorral rendelkeznek. Fontosak még az assistance szolgáltatások, mivel ezek külföldön is gyors segítséget hozhatnak egy probléma során. 

 
 
 

Kapcsoljon rá a tiszta környezetért!

 
 
 

Milyen célra használható a céges autó?

Manapság a céges autók a virágkorukat élik. A legkülönbözőbb célokra használják őket, ezért a vásárlásnál nem csak azt kell megfontolni, hogy milyen típusú útra, környezetbe szánja őket, hanem a konkrét helyzeteket, célokat is. A legjellemzőbb felhasználási módok a következők:

  • Személyszállítás - célja általában egy vagy több személy állandó utaztatása, legyen szó munkahelyi ingázásról, ügyfelek felvételéről. Ezek általában rövidebb utakat tesznek meg. 

  • Áruszállítás - nagyobb mennyiségű, nehézségű áru mozgatására szolgál. Néhány kilométertől kezdve akár több ezer kilométert is megtehetnek. Bizonyos esetben sajátos biztonsági eljárásokat kell betartaniuk attól függően, hogy mit szállítanak.

  • Gyakori hosszútávú utak - ez leginkább az ötven kilométernél hosszabb üzleti utakra jellemző, ahol a dolgozónak akár heti rendszerességgel utaznia, vezetnie kell.  

  • Munkavállalóknak, vezetőknek biztosított autók  - ebben az esetben a dolgozó jogosult a jármű mindennapos, magáncélú használatára. A tulajdonjog azonban nem lesz az övé, azaz a cégtől való távozásakor az autót vissza kell szolgáltatnia. 

 

A felhasználási módból adódóan vannak autótípusok, amelyeket érdemes előnyben részesíteni az adott feladatra. 

  • A furgonok és a kisteherautók megfelelőek az áruszállításra, mivel rendelkeznek rakodótérrel. Fontos szempont még a biztonság és a sofőr kényelme. 

  • A magas presztízsű járművek, mint például a klasszikus ötajtós felsőkategóriás limuzinok a vezetőknek ajánlottak., 

  • A középkategóriás személyautók a dolgozók számára ideálisak, legyen szó belvárosi közlekedésről vagy rendszeres ingázásról.   

 

Az optimálistól eltérő használatnak, anyagi jellegű következményei lehetnek. A kisteherautók nem valók személyszállításra, mivel ahhoz túl magas fogyasztással rendelkeznek, nem elég kényelmesek és nem rendelkeznek megfelelő biztonsági rendszerrel sem. A magas presztízsű jármű nem alkalmas fuvarozásra, hiszen az állandó rakodás hamar tönkre teheti azt.

Az elektromos, a hibrid és a benzines autó

A nagyobb városokban manapság egyre könnyebben elérhetővé válnak az elektromos és a hibrid járművek, ezért a vásárlásnál ezeket a típusú autókat is érdemes számításba venni.    

 

Elektromos, valamint hibrid autók esetén figyelembe kell venni, hogy  az elektromos töltés hogyan oldható meg.. Mindemellett az ilyen típusú autók használata pozitív környezettudatos üzenet lehet a közösség számára.

 

Természetesen a benzines autók mellett is sok érv szól. A piacon több modell található, és ezek a járművek is nagy hatótávolsággal és megbízhatósággal üzemelnek.  Ezzel szemben a meghibásodás az autó forgó-kopó alkatrészei miatt nagyobb valószínűséggel következik be, illetve  a benzines autók nem rendelkeznek parkolási kedvezményekkel.

 

A környezetvédelem szempontjából az elektromos autó a legjobb választás. Bár jelenleg még szűkebb a piaci választék és magasabb a vételáruk. Hosszú távon olcsóbban fenntartható, a városban autózva gyors, csendes és hatékony közlekedést biztosít.

A cégautó adó és a biztosítás kérdése

Ha üzleti használatra szeretne autót vásárolni, fontos tudni, hogy minden olyan esetben köteles cégautó adót fizetni a jármű tulajdonosa, ha azzal kapcsolatban a társaság költséget számol el. Az adót a környezetvédelmi besorolás és a teljesítmény alapján határozza meg Szintén a környezetvédelmi besorolás lesz az alapja 2020-től a gépjárműadónak is, mely a jármű üzemben tartóját vagy tulajdonosát terheli.

 

Céges autó vásárlásakor több mindent is érdemes átgondolni. A legfontosabb, hogy a szükséges célhoz a megfelelő autót válasszon, hiszen így hosszú távon anyagi szempontból jobban jár: a jármű kevésbé amortizálódik, lassabb lesz az értékvesztése. Hasznos lehet még megfontolni a lízingelést, mivel így a havi bérleti díj költségként elszámolható. Abban az esetben viszont, ha fontos az azonnali tulajdonjog, jobban jár az egyszeri kifizetéssel.

Kapcsoljon rá a tiszta környezetért!

 
 
 

Kapcsolódó Cikkek

BMW elektromos autó
2020.02.26 / E-mobilitás

Elektromos BMW-k: mi van a karosszéria alatt?

Rohamosan terjednek az elektromos autók, és a zöldforradalomból olyan prémium autógyártók sem maradhattak ki, mint a BMW. Természetesen egy elektromos BMW továbbra is a minőséget képviseli, miközben mindent megtesz a környezet megóvásának érdekében. Ha Ön ezt a fajta járművet választja, akkor egy olyan jó megjelenésű e-autóhoz jut, amely minden kilométeren bizonyítja elköteleződését a modern technológiák iránt.
 

Ezek a BMW modellek úgy készülnek, hogy a fenntartható fejlődést tartják szem előtt, miközben kényelmes útitársnak bizonyulnak a városban vagy az országutakon egyaránt. Hatótávjuk pedig lehetővé teszi, hogy tulajdonosként bármikor kimozdulhasson a településhatárokon kívülre is.
 

Audi e-tron
2020.02.17 / E-mobilitás

Minden az Audi e-tron modellről

Az Audi világviszonylatban is az egyik legjobb autómárkának számít, mely a német minőséget jeleníti meg termékeiben. Hatalmas rajongótáborral rendelkezik, az emberek általában a sportosan elegáns kinézet, a modern fejlesztések, az erős modellek és a prémium életérzés miatt választják ezt a márkát.

Ebben a cikkben bemutatásra kerül az Audi új, tisztán elektromos autója, az e-tron Quattro. A bejegyzés első felében megismerheti az előzményeket, a német gyár korábbi próbálkozásait, illetve a modell műszaki adatait.

elektromos autó fali töltő
2019.10.17 / E-mobilitás

Elektromos autó fali töltő – Ez lesz a villanyautózás jövője?

A „We’ve got the power” zenéjére táncol a nagyi, miközben a család elektromos autóját egy Magyarországon eddig nem megszokott módon tölti, azaz nem utcai töltőről és nem is a hagyományos "kettőhúszról" – otthoni elektromos autó fali töltőről.  Ugye Te is láttad már a legújabb reklámfilmünket? Ha nem, most még egyszer alaposabban is megnézheted.