BMW elektromos autó
2020.02.26 / E-mobilitás

Elektromos BMW-k: mi van a karosszéria alatt?

Rohamosan terjednek az elektromos autók, és a zöldforradalomból olyan prémium autógyártók sem maradhattak ki, mint a BMW. Természetesen egy elektromos BMW továbbra is a minőséget képviseli, miközben mindent megtesz a környezet megóvásának érdekében. Ha Ön ezt a fajta járművet választja, akkor egy olyan jó megjelenésű e-autóhoz jut, amely minden kilométeren bizonyítja elköteleződését a modern technológiák iránt.
 

Ezek a BMW modellek úgy készülnek, hogy a fenntartható fejlődést tartják szem előtt, miközben kényelmes útitársnak bizonyulnak a városban vagy az országutakon egyaránt. Hatótávjuk pedig lehetővé teszi, hogy tulajdonosként bármikor kimozdulhasson a településhatárokon kívülre is.
 

Az elektromos autók jó választásnak bizonyulhatnak az önkormányzatok vagy vállalkozások dolgozói számára is, mivel a károsanyag-kibocsátástól mentes közlekedés hitet tesz egy tisztább és élhetőbb közösség mellett.

Ebben a cikkben megismerheti az elektromos BMW-k fenntarthatóságát, a kiváló BMW i3 modell műszaki jellemzőit és árát, és képet kaphat a típus árnyoldalairól is.

A BMW elektromos autói

A BMW elektromos autóit az i-sorozat azonosítja (a plug-in hibrid modellek mellett), melynek jelenleg három tagja van: az i3, az i8 Coupé és az i8 Roadster.
 

BMW i3

Az egyetlen teljesen elektromos autó a BMW-nél az i3, ez nem rendelkezik hagyományos motorral, és teljesen emissziómentes. Ideális a mindennapi használatra, és nagyon praktikus a városi közlekedésre.
 

A BMW a dizájnnal is nagyot alkotott, az i3 egy sportos, és mégis kompakt jármű lett, mely dinamikusan vesz részt a forgalomban. Az elektromotor kiválóan gyorsul, az autó tervezésekor pedig fontos szerepet kapott a biztonság. Emellett könnyű a ki- és beszállás, és ugyanilyen jól pakolható, hiszen a belső tér a német mérnökök zsenialitásának köszönhetően hatalmas.
 

Ha szeretne egy elegáns és divatos e-autóval utazni, felszerelve a német gyár minden fejlesztésével, akkor az i3-nál nehezen talál majd megfelelőbb járművet.
 

BM3 i8 Coupé és Roadster

Az i8 Coupé és i8 Roadster sportautók is visszanyerik haladás közben a fékezési energiát, és azt egy akkumulátorba töltik. A kiegészítő energiaforrás egy elektromotort hajt meg, mely besegít a hagyományos benzines erőforrásnak, így érve el kedvezőbb fogyasztási adatokat.
 

Az akkumulátor csupán 50 kilométeres tisztán elektromos hatótávot biztosít, de normál használat mellett az autó gondoskodik a folyamatos töltéséről. 120 km/h-ás sebesség felett kizárólag a robbanómotor végzi az autó gyorsítását. A kombinált fogyasztás mindössze 2,2 liter üzemanyag, 100 kilométerre vetítve.
 

Az i8 Coupé és i8 Roadster a megjelenésében tér el egymástól, ízlés kérdése, hogy melyik modell tetszik valakinek. A műszaki adataik megegyeznek, így ideális választást jelenthetnek Önnek is, ha olyan sportautót keres, mely részben elektromos hajtással rendelkezik.

Elektromos BMW-k a fenntarthatóságért

A BMW elsődleges célkitűzése a fenntarthatóság, és rohamos tempóban fejleszti ki az egyre környezetkímélőbb modelljeit. Az i-széria autói már ennek az elgondolásnak a mentén készültek el, és legyen szó az i3-ról vagy az i8-ról, mindegyik típus rendelkezik a saját előnyeivel.
 

Az i3 legfőbb előnyei:

  • tisztán elektromos meghajtású, nulla emisszióval
  • kiválóan gyorsuló, városi autó
  • megerősített váz a maximális védelemért

Az i8 modellek legfőbb előnyei:

  • a sportautó ötvözése a zöld technológiával
  • városi közlekedés során akár teljesen elektromos módban is üzemelhet
  • nagyon látványos dizájn


Ön akármelyik autót is választja, a BMW a több, mint 100 éves tapasztalatával garantáltan megállja a helyét a mindennapok során. Vannak azonban olyan előnyök, melyek a BMW elektromos autóit kiemelik a hasonló autók mezőnyéből:

  • a gyártás során a fenntarthatóság és a környezetvédelem van előtérben
  • a beszállítói lánc nagy része helyben maradt, így Európában készülnek az autók
  • széleskörű tájékoztatás és edukáció a témában
  • saját szervízhálózat az elektromos autókhoz is


Természetesen ezen előnyök mellett a teljesen elektromos meghajtású i3 vagy a többi modell is részesül a német gyár folyamatos fejlesztéséből. Ennek köszönhető, hogy a kiváló dizájn és menettulajdonságok mellett a legmodernebb műszerekkel és kiegészítőkkel kerültek felszerelésre.
 

Ide tartozik a gumiabroncsnyomás-figyelő rendszer, vagy a beépített vészhívás funkció. Az akusztikus gyalogosvédelem pedig olyan extra, melyet kifejezetten az i3-hoz alkottak meg, hogy az embereket figyelmeztesse a közeledő autóra.
 

A BMW elektromos autókat választva Ön egy olyan márka mellett teszi le a voksát, mely nem csak a luxust jelenti, hanem napjaink leginkább felelősségteljesen viselkedő autógyárának számít. A folyamatos fejlesztéseket tekintve pedig biztos, hogy továbbra is az elektromos járműgyártás élvonalában marad.

Kapcsoljon rá a tiszta környezetért!

 
 
 

A BMW i3 ára és műszaki jellemzői

A BMW i3 a német gyár környezettudatos tevékenységének zászlóshajója, egy olyan tisztán elektromos hajtású jármű, mely a városi közlekedésre született. Bár hosszabb utakra is megfelel, a leghatékonyabban a helyi közlekedés részeként tudja csökkenteni a településeinket sújtó környezetszennyezést.
 

A fenti tulajdonságai miatt kapott helyet az E.ON E-flottájában is, ahol havidíjas konstrukcióban vehető igénybe, 3-5 éves futamidőre. Ha ezt a megoldást választja, akkor a havidíjon kívül nincs más üzemeltetési költsége, a szolgáltatási díj tartalmazza a felelősségbiztosítást, a Casco-t, az időszakos szervizek és a téli-, illetve nyári gumicserék költségét.
 

Az i3 modern stílusa tökéletesen illeszkedik a városi léthez, és kifejlesztésekor ügyeltek a fenntartható anyagok használatára. Ezek közé tartoznak az eukaliptuszfából készült belső díszítőelemek, a természetes módon cserzett bőrfelületek, a mályvafélékből kinyert rostok, és a jelentős részben gyapjúból készített huzatok. A BMW kifejezetten arra ment rá, hogy vezetőjét útközben a műanyagok helyett minél több természetes anyag vegye körül.
 

Az autó biztonsága elsőrangú, az első, illetve hátsó ajtókat úgy tervezték, hogy becsukott állapotban részt vesznek a váz merevítésében. Emellett a rugalmas anyagokból készült utascella ellenállóbb az acélnál, így nem csak könnyebb lett a benne ülőket körbevevő keret, hanem erősebb is.
 

Akkumulátor tudnivalói

A BMW i3 modellek akkumulátora 42,2 kWh-s kapacitással rendelkezik, mely 16 Amperes töltővel 9,7 óra alatt tölthető fel 80%-os állapotra. A 125 Amperes egyenáramú gyorstöltőnek ennél lényegesebben kevesebb időre van szüksége, a 80%-os töltöttséget az energiatároló az autóban már 42 perc alatt eléri.
 

Az autó akkumulátorcsomagja az utastér alatt kapott helyet. Mivel ezt a modellt már a tervezésétől fogva e-autónak képzelték el, és nem egy már meglévő típust alakítottak át, ezért az akkuk a lehető legjobb súlyelosztásban helyezkednek el. Nem jelentenek hátrányt az autó mozgatásakor, és részt vesznek annak kiegyensúlyozásában.
 

Hatótáv és gyorsulás

Az i3 125 kW-os (170 lóerős) motorja a vezetési módtól és az útviszonyoktól függően 285-308 kilométeres hatótávval rendelkezik. A modell természetes élettere a városi közlekedés, mivel kiváló gyorsulása, tiszta üzeme és kompakt formája nagyon kényelmessé teszi minden felhasználásban. A legnagyobb végsebessége, 150 km/h, és 7,3 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s tempót.
 

Ár

A BMW i3 125 kW-s változata extrák nélkül 13 millió forintba kerül. Az i8-as modellekkel összehasonlítva, a német gyár városi autója jelentős ár előnnyel indul. A BMW i8 Coupé alapára ugyanis 46,6 millió forint, míg a Roadster változat 51,6 millió forinttól kapható. A fenti árakhoz jönnek még a különféle extrák és kiegészítők.

Tényleg ennyire szuper, vagy van valami árnyoldala is?

Az e-autózásnak vannak nyilvánvaló hátrányai is. Ezekkel nem árt tisztában lenni, hogy Ön is a lehető legkényelmesebben használhassa új elektromos autóját, és ne érjék kellemetlen meglepetések.
 

Az egyik legnagyobb hátrány a korlátozott hatótáv, ez minden e-autóra igaz. Az i3 kb. 280 kilométeres hatótávolsága szinte elfogyaszthatatlan egy nap a városban, de kevésnek bizonyulhat, ha Ön hosszabb útra indulna. Amennyiben nagyobb távolságot szeretne megtenni elektromos autójával, érdemes tájékozódnia az útközben elérhető töltési lehetőségekről.
 

A másik hátrány, amit meg kell említeni, a töltés ideje. Ez egy nagyságrenddel nagyobb, mint a hagyományos autók mindössze néhány perces tankolása. Az i3-at villámtöltővel töltve is nagyjából háromnegyed órára van szükség a 80%-os kapacitás eléréséhez, otthon végezve pedig jóval több,  akár 10 órát is eltarthat.
 

Bár a BMW i3-at a szakértők a valaha volt egyik legjobb elektromos városi autónak tartják, a debütálása óta eltelt időben néhány kellemetlen apróság is kiderült róla. Ezek nem jelentenek túl nagy gondot, de jól mutatják, hogy a mindennapi használat során még a legjobb e-autóval is lehetnek problémák:

  • nincs Sport módja: a vezetés során csak a Comfort, az Eco Pro és az Eco Pro+ mód választható, s a BMW rajongók hiányolják a más modellekben megtalálható Sport módot
  • magas árkategória: az i3 modellek a BMW-nél megszokott prémium árazással érkeznek, melyek magasabbak más, hétköznapibb elektromos autók árainál
  • kisebb hatótáv: elsődlegesen városi autóként az i3 kisebb hatótávval rendelkezik, mint a hasonló áron elérhető más e-autók
  • speciális gumiméret: az autó a neki kifejlesztett 155/70 R19 gumiméretet használja, amiből kevesebb a kínálat.
     

Ezeken a kisebb hiányosságokon felülemelkedve az elektromos BMW-k, és köztük az i3, kiváló járművek, melyek eleganciájukkal nagyon jól teljesítenek a prémium autók piacán.
 

A jól eltalált modelleknek köszönhető, hogy az e-autózás már nem a szürke és unalmas autók használatát jelenti, és nem kell választani a stílus és a környezettudatosság között. Ha elektromos BMW-t választ, akkor egy nagy  lépést tesz az egészség- és környezettudatos élet felé!
 

 
 
 

Kapcsoljon rá a tiszta környezetért!

 
 
 

Kapcsolódó Cikkek

Audi e-tron
2020.02.17 / E-mobilitás

Minden az Audi e-tron modellről

Az Audi világviszonylatban is az egyik legjobb autómárkának számít, mely a német minőséget jeleníti meg termékeiben. Hatalmas rajongótáborral rendelkezik, az emberek általában a sportosan elegáns kinézet, a modern fejlesztések, az erős modellek és a prémium életérzés miatt választják ezt a márkát.

Ebben a cikkben bemutatásra kerül az Audi új, tisztán elektromos autója, az e-tron Quattro. A bejegyzés első felében megismerheti az előzményeket, a német gyár korábbi próbálkozásait, illetve a modell műszaki adatait.

elektromos autó fali töltő
2019.10.17 / E-mobilitás

Elektromos autó fali töltő – Ez lesz a villanyautózás jövője?

A „We’ve got the power” zenéjére táncol a nagyi, miközben a család elektromos autóját egy Magyarországon eddig nem megszokott módon tölti, azaz nem utcai töltőről és nem is a hagyományos "kettőhúszról" – otthoni elektromos autó fali töltőről.  Ugye Te is láttad már a legújabb reklámfilmünket? Ha nem, most még egyszer alaposabban is megnézheted.

Céges autók
2019.11.18 / E-mobilitás

Milyen szempontokat vizsgáljunk a céges autó vásárlásakor, illetve bérléskor?

Céges autót vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen a járműnek több kritériumnak is meg kell felelnie. Ebben a cikkben segítünk átgondolni a legfontosabb pontokat, és konkrét példákat mutatunk az egyes lehetőségekre.