Jövőfürkészés: elektromos autók mint a jövő energiahálózatának lehetséges alappillérei?
2023.04.03 / E-mobilitás

Jövőfürkészés: elektromos autók mint a jövő energiahálózatának lehetséges alappillérei?

Képzeld el, hogy 2035-öt írunk, és egy elektromos autó boldog tulajdonosa vagy. Nincs ebben ekkor már semmi rendkívüli, hiszen a hagyományos üzemanyaggal közlekedő járművek részaránya egyre alacsonyabb, több nyugati országban már nem is lehet dízelautókkal találkozni, és nálunk is jelentős az elektromos autók részaránya.

Nagyon sokan az elektromos autójukkal járnak munkába azokon a napokon, amikor épp nem otthonról dolgoznak, és amikor megérkeznek a munkahelyükre, az egyik szabad elektromos töltőpontra csatlakoztatják a kocsit. A munkahelyük az épület tetejére telepített napelemes rendszere táplálja ezt a töltőt, az így termelt áramot munkavállalóként céges béren kívüli cafeteria juttatásként kapják. Te is az elektromos autóddal jársz munkába, és a leparkoláskor a töltés elindításához használt okos mobilappban beállítod azt az időpontot, amikor haza szeretnél indulni, tehát amikor azt szeretnéd, hogy 100 százalékon legyen az autód akkumulátora. Majd lezárod a kocsit, felmész az irodába, és elkezded munkanapot.

Kezdődik a varázslat

Az igazi bűvészmutatvány azonban ekkor kezdődik. Mivel 2035-ben járunk, a töltő is, és az autók akkumulátorának töltését szabályozó mobilapp is egy sokkal nagyobb okos hálózat része. Szerte az országban annyira elterjedtek a napelemes rendszerek, hogy az összes tetőfelületet solar panelek borítják, amelyek nappal folyamatosan termelik az áramot, nyáron és napsütésben sokat, télen vagy borús időben kevesebbet, éjszaka pedig még kevesebbet (gyakorlatilag semmit).

A napelemek által megtermelt rengeteg energiára azonban nem mindig akkor van szükségünk, amikor az éppen megtermelődik, hiszen például lámpát kapcsolni, tévét nézni este szoktunk. Ezért az áramot valahogy tárolni kell, ez azonban ilyen mennyiségben nem egyszerű feladat.  Mivel azonban szinte mindenki elektromos járművel jár, ennek a rengeteg e-autónak az akkumulátorai korábban elképzelhetetlen energiatárolási lehetőségeket nyitottak meg a 2030-as évekre.

Amíg tehát te az irodában dolgozol, az elektromos autód akkumulátora egy óriási hálózat részeként gondoskodik az áramellátás kiegyensúlyozásáról. Amikor süt a nap, a napelemek maximumra töltik. Amikor beborul, akkor a felhasználók áramellátását a hálózatra kapcsolt sok-sok parkoló autó akkumulátora biztosítja vagy egészíti ki. Téged ez nem zavar, hiszen neked csak az a fontos, hogy amikor hazaindulsz, akkor tele legyen az akkumulátorod, és mivel a mobilappban az időt beállítottad, amikor indulni akarsz, az intelligens rendszer gondoskodik róla, hogy ez így is legyen, ráadásul az akkumulátorod használatáért az áramszolgáltató még fizet is neked.

Otthoni áramellátás az elektromos autó segítségével

De ezzel még nem ér véget a történet. Az elektromos autód akkumulátora által tárolt energiát otthon is tudod használni. Magyarországon a napi munkába járás során általában 50-60 km-nál nem ingázunk többet, az elektromos autók akkumulátorának kapacitása (2035-ben vagyunk!) ennek a sokszorosa. Amikor tehát este hazaérsz, és a kocsidat rácsatlakoztatod a házad elektromos hálózatára, a napközben a solar rendszer segítségével megtermelt energiát használhatod a lakás világítására, tévénézésre, vagy éppen a mobil eszközeid töltésére is.

Attól nem kell félni, hogy ezzel lemeríted az akkumulátorodat, hiszen az intelligens rendszerek biztosítják, hogy mindig elegendő töltöttség maradjon a járműben ahhoz, hogy másnap reggel újra biztonságosan eljuss a munkahelyedre, ahol aztán kezdődik az egész ciklus elölről.

 
 
 
heat pump_200

Villanyautók a villanyoszlopok és a vezetékek helyett?

Elképzelhető ezek szerint, hogy a jövőben a rohamosan elterjedő elektromos autók akkumulátorai a fenti módon kiváltják az áramhálózatot, a villanyoszlopokat és vezetékeket? Nem valószínű. A mai ismereteink szerint az elektronok a jövőben is a fizika törvényei szerint fognak közlekedni, ehhez pedig szükség lesz a jövőben is vezetékekre és az áramot megtermelő erőművekre is. A napelemes rendszerek, az elektromos autók, és főleg az okos rendszerek rohamos elterjedése miatt azonban az nagyon is elképzelhető, hogy az elektromos autók akkumulátorainak áramtárolási kapacitása hozzájárulhat a jövő okos áramhálózati egyensúlyának biztosításához és a nappal megtermelt napenergia későbbi időpontban való felhasználásának megkönnyítéséhez. 

Kapcsolódó Cikkek

elektromos Nissan Leaf hatótáv
2020.02.19 / E-mobilitás

Nissan Leaf hatótávja és minden a Nissan elektromos autóiról

Egyre több ember vált elektromos autóra, ami már nem a különcök játékszerének számít, hanem a évről évre egyre nagyobb számban igénybe vett, fenntartható jövőt jeleníti meg. A hagyományos járműgyártók gőzerővel fejlesztik saját modelljeiket, így eddig nem látott bőség vár az e-autót kereső vásárlók számára. Ma már nem újdonság, hogy egy céges autó vásárlása vagy bérlése esetén ilyen járművet keresnek a vállalkozások.

A Nissan sem marad ki a legújabb trendekből, és megbízható elektromos autó kínálatot biztosít a márkát kedvelők számára.

Elektromos kocsi - Hibrid autó
2020.01.13 / E-mobilitás

Autótípusok: elektromos kocsit vagy hibrid autót válasszunk?

Amikor eljön a pillanat, hogy egy cég vagy egy önkormányzat új autót szerez be, érdemes megfontolni, hogy a hagyományos, belső égésű motorral meghajtott jármű helyett más alternatívát keressen. Több érv is szól a környezetkímélő járművek mellett.

Elektromos Volkswagen ID.3 és az e-Golf
2021.10.27 / E-mobilitás

Nissan e-NV200: Elektromos Furgon, akár 300 km hatótávval!

A Nissan e-NV200 zéró emissziós elektromos haszongépjármű, amely vállalkozók és magánszemélyek számára kínálja fel a környezetkímélő szállítás lehetőségét. Egyetlen teljes feltöltéssel, optimális körülmények között 300 km-es távolságot is meg tud tenni a 40 kWh-s akkumulátornak köszönhetően. A Nissan e-NV200 modell 2, 5 és 7 üléses konfigurációban is kapható.

Gondoljon bele, hogy soha többet nem kell környezetszennyező gázolajra, benzinre vagy költséges olajcserével bajlódni! Nem álom többé, a 100%-ban elektromos Nissan e-NV200 furgon segítségével nemcsak pénzt spórol, hanem a környezet megóvása érdekében is hatalmas lépést tesz. Az pedig csak hab a tortán, hogy önerő nélkül is elvihető.