Üzleti gázszolgáltató
2019.04.03 / Az üzlet energiája

Hogyan válasszuk ki cégünk számára a megfelelő gázszolgáltatót?

Az üzleti gázszolgáltatás piaca nagyon összetett terület, épp ezért sokak számára nehezen értelmezhető. A lakosság körében főként az egyetemes szolgáltatás ismert, azonban versenypiaci gázszolgáltatás is igénybe vehető. A nagyobb fogyasztású üzleti ügyfelek általában a szabadpiacon vannak jelen, de a 20 m3/h vásárolt kapacitást meg nem haladó cégek választhatnak, hogy az egyetemes szolgáltatásban vételeznek, vagy pedig versenypiaci szerződést kötnek valamely kereskedővel.

Viszont a 20 m3/h vásárolt kapacitást meghaladóan a vállalkozások csak kereskedelmi szerződést tudnak kötni. A szabadpiacon nem érvényesül az egyetemes szolgáltatásban megszokott szigorú szabályozottság, az árak és egyéb szerződéses feltételek kereskedőnként eltérőek lehetnek, ennek köszönhető a verseny a fogyasztókért. A választott kereskedővel kapcsolatos döntés nem befolyásolja az ellátás technikai biztosíthatóságát, valamint a vásárolt földgáz minőségét, az ügyfelek a megszokott minőségben kapják a gázt, bármely kereskedővel állnak is kapcsolatban. A fő kérdés az, hogy mikor érdemes szolgáltatót váltani és az áron kívül milyen tényezőket kell figyelembe venni a döntés során.

Miért fontos a megfelelő gázszolgáltató kiválasztása?

A magyar kis- és középvállalatok átlagos havi gázszámlája 2018-ban 278 ezer forint volt - derült ki az E.ON tavalyi kutatásából. Azt nehéz pontosan meghatározni, hogy ez az összeg a vállalatok kiadásának mekkora részét teszi ki, hiszen az adott cég tevékenységi körétől függ a teljes költség. Nem kétség azonban, hogy komoly összegről beszélünk. Költségek azonban ide vagy oda, a megfelelő gázszolgáltató kiválasztásánál fontos, hogy ne csak ár alapján döntsünk. A szabadpiacon megjelenő szolgáltatók ma már különböző, személyre szabott ajánlatokat és szolgáltatásokat kínálnak megfelelve a versenyhelyzetnek és az eltérő igényeknek.
 

Az E.ON jelenleg körülbelül két millió lakossági és több tízezres mértékű üzleti ügyfélkörrel rendelkezik. Az üzleti gázszerződést kötött ügyfelek saját kapcsolattartóhoz fordulhatnak, ami jelentősen segíti és egyszerűsíti az ügyintézés folyamatát. Az E.ON üzleti gázszolgáltatása országos szinten elérhető bárki számára. A szolgáltatóváltáshoz kapcsolódó ügyintézést átvállalja a vállalat. A legfőbb cél, hogy az ügymenet során felmerülő feladatokkal az ügyfeleknek minél kevesebb időt kelljen tölteniük. Az E.ON-nál a fix csomagok helyett egyedi igényekre szabott ajánlatok készülnek, így biztosan a saját cégének megfelelő konstrukcióra köthet szerződést.

Ismerjük meg cégünk gázfogyasztását!

Mielőtt belevágna a gázszolgáltatóváltásba, első lépésként fontos megismernie vállalatának gázfogyasztását. Ez ugyanis több tényező együttes függvénye: gyártási tevékenységre (például kemencék üzemeltetése), csak fűtésre, vagy esetleg vegyesen, tehát technológiai és fűtési céllal is használja a gázt. Fűtési célú felhasználás esetében az épület nagysága mellett számít annak szigetelése és az is, hogy milyen gázkészülék van használatban. Érdemes megvizsgálnia, hogyan alakulnak a vállalaton belüli gázfogyasztási szokások, nemcsak télen, de egész évben. Ha nem biztos a költségek nagyságában, szolgáltatójától kérhet számlamásolatokat, kimutatásokat vagy azokat Ön is ellenőrizheti személyesen.
 

Ha szolgáltatóváltásban gondolkodik, állítson fel egy fontossági sorrendet. Ezt a fogyasztási szokások és költségek mérlegelése mellett még egyéb szempontok alapján is megteheti. Például olyan szolgáltatót keres, aki megbízható és már jól ismert a piacon? Számít-e Önnek és cégének, hogy személyes kapcsolattartót kapjon? Mennyire fontos, hogy ugyanazon szolgáltatótól érkezzen a gáz és az áram? Szeretne-e energetikai tanácsadást igénybe venni az energiaszolgáltatójától? Mindezen kérdések megválaszolása után hatékonyabban találhat szolgáltatót, kérhet árajánlatot és kaphat testreszabott szolgáltatást.

Mennyibe kerül ténylegesen a gáz?

Az egyetemes szolgáltatásban az árszint törvényileg szabályozott. A szabadpiacon viszont különböző hazai és nemzetközi hatások határozzák meg az árakat. A lakosság jellemzően az egyetemes szolgáltatást veszi igénybe, ezáltal a hatósági áras rendszerhez kapcsolódik államilag szabályozott és garantált feltételekkel.
 

Azok a felhasználók, akik  meghaladják a 20m3/h vásárolt kapacitást - jellemzően a kis-, közepes és nagyméretű vállalatok - kötelesek a szabadpiacról vásárolni a gázt. Ezen a piacon az energiakereskedők piaci alapon szerzik be és értékesítik tovább a gázt. Az itt megkötött szerződések adott árszintre vonatkoznak, épp ezért az árszínvonal nem változik hónapról hónapra.
 

Jogosan merül fel így Önben a kérdés: valójában mennyibe kerül a gáz? 2018-ban a gáz piaci ára nőtt - ezt számos tényező, köztük a szélsőséges időjárás befolyásolta. A tavaly év eleji rendkívüli hideg kritikus szintre csökkentette az európai gáztárolók készleteit. A nyári rekordhőség pedig növelte az áramfogyasztást, mert jelentősen emelkedett a klímaberendezések használata. Az áram és a gáz ára pedig szorosan összefügg, 2018-ban például a tárolók feltöltése helyett az elérhető gázmennyiség egy részét Európa szerte áramfejlesztésre használták. A tartósan magas gázár tehát befolyásolja az áram árát is, a kettő együttesen pedig a szolgáltatások, termékek drágulását eredményezi.

Középpontban az egyszerűség az E.ON-nál

Amennyiben szolgáltatót szeretne váltani, első lépésként egy egyszerű ajánlatkéréssel érdemes kezdenie: az E.ON oldalán mindez gyorsan, néhány lépésben megtehető. Az ajánlatkérés során - a kapcsolattartási adatok mellett - a gázfogyasztás mértékét kell megadni forintban vagy köbméterben, mindezt pedig havi vagy éves szinten nézve. A keresett adatokat a korábbi gázszámláin találja meg.
 

Az ajánlatkérés elküldését követően az E.ON munkatársai 3 munkanapon belül telefonon veszik fel a kapcsolatot Önnel. Az egyeztetéseket után személyre szabott ajánlatot készítenek a cége számára, mellyel jelentős összegeket takaríthat meg. Nem számít, hogy Budapesten vagy vidéken igényli a szolgáltatást, hiszen a versenypiacon nem területi engedélyhez kötött a gázszolgáltatás. Az E.ON-nal az ország egész területén van lehetőség szerződést kötni. A szabályozásnak pontosan ez az előnye: nem számít, hol is van az ügyfél fogyasztási helye, bárhol megköthető a versenypiaci gázszerződés.

 

Amennyiben elfogadta a személyre szabott ajánlatot, úgy a szolgáltatóváltással járó ügyintézést és adminisztrációt teljes mértékben átvállalja az E.ON Öntől. Ilyen lehet a kereskedőváltási folyamat, a nominálás (gázforgalom igénylésre vonatkozó adatok benyújtása az illetékes szerveknek), adott esetben egyéb elosztói ügyintézés.

 

Ahogyan már korábban említettük, minden üzleti gázszerződéssel rendelkező ügyfél részére saját kapcsolattartót biztosít az E.ON. Ez azt jelenti, hogy nem kell az szolgálati irodába befáradnia vagy központi vonalon várakoznia. Saját kapcsolattartója közvetlenül segít Önnek, akár e-mailben, akár telefonon keresztül, legyen szó akár szerződéskötésről, hosszabbításról vagy bármilyen hétköznapi ügyintézésről (számlamásolat kikérése, új bekapcsolás, kapacitásbővítés stb.). Garantáltan minden folyamat gyorsabb és hatékonyabb lesz. A mindennapok során azonban, eltekintve a szerződéskötéstől, semmilyen jellegű adminisztratív kötelezettsége nincs.

Elengedhetetlen a megbízhatóság

Gázszolgáltató választása esetében lényeges szempont a szolgáltatás folyamatossága és minősége. Ezek mellett még miként válhat átláthatóvá és megbízhatóvá egy gázszolgáltató? Nézzük meg az E.ON példáján keresztül a kérdéskört!

 

●      Folyamatos tájékoztatás: A megbízható gázszolgáltató nagy hangsúlyt fektet a korrekt és rendszeres tájékoztatásra, Önt és cégét érintő minden változtatásról előzetes értesítést küldenek. Az E.ON-nál a kis- és középvállalkozások számára ingyenes SMS szolgáltatást biztosítanak, illetve külön felhívják a figyelmét a cégeket közvetlen érintő változásokra, kedvezményekre.

●      Nincsenek rejtett költségek: Nem merülnek fel váratlan kiadások, mert minden feketén-fehéren tisztázva van a szerződéskötéskor, semmilyen láthatatlan költség nem jelentkezik a későbbiekben.

●      Nemzetközi piac figyelemmel kísérése: Lépést tartanak a piaccal, és szolgáltatásaikat folyamatos fejlesztik az ügyfelek igényeinek és kényelmének megfelelően.

●      Komoly szakértelem: A vállalat szakértői sok éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így az ügyfelek összes kérdésére maradéktalanul tudnak válaszolni.

●      Külföldi kapcsolatok: A szolgáltató a nemzetközi E.ON Csoport részeként működik Magyarországon.

A cége és a gázszolgáltató között létrejövő megbízható kapcsolatnak számos előnye van. A kedvező feltételek mellett a vállalkozás költségei kiszámíthatóak lesznek, hosszú távú együttműködéssel további kedvezményeket vehet igénybe. Az E.ON szolgáltatásai széleskörűek, folyamatosan arra törekszik, hogy többet nyújtson, mint más energia- vagy gázszolgáltató.

 

Ne feledje, cégének időt és pénzt spórolhat meg, ha megfelelő gázszolgáltatót választ. Amit feltétlenül érdemes a szolgáltató kiválasztása során figyelembe venni: a szolgáltató megbízhatósága, és hogy tud-e cégére szabott ajánlatokat kínálni. Természetesen az egyik legmeghatározóbb tényező maga az ár: mennyi a gáz ára köbméterenként, és ez az árazás változhat-e vagy előre megszabott. Lényeges szempont, hogy a szolgáltató biztosít-e egyéb kiegészítő szolgáltatásokat, saját kapcsolattartót, esetleg kedvezményeket. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen minden vállalat eltérő fogyasztási szokásokkal rendelkezik, így más és más konstrukciót igényelhet. Nulladik lépésként, még ajánlatkérés előtt mérje fel a cége fogyasztási szokásait, így biztosabb lehet a jó döntésben.

Kapcsolódó Cikkek

gáz ára
2019.06.26 / Az üzlet energiája

Mitől függ a versenypiaci gáz ára?

A gáz árat sok tényező befolyásolja, amiknek köszönhetően vagy drágulás lép életbe, vagy pedig árcsökkenés. Ezek a tényezők nagyon sokfélék lehetnek, kezdve a kitermeléssel, a szállítással, és a tárolással, folytatva a szabadpiaci kereskedelemmel és az időjárási előrejelzésekkel egészen addig, míg a gáz ténylegesen elfogyasztása kerül. Emellett több regulált piaci körülmény, illetve szabályrendszer is meghatározza az ár alakulását.
 

Gázszámla
2020.07.22 / Az üzlet energiája

Hogyan értelmezzük az üzleti gázszámlát?

A lakossági ügyfelek többnyire az egyetemes szolgáltatásban egységes feltételekkel, hatóságilag szabályozottan, tehát jogszabályban meghatározott áron vehetnek földgázt. Ettől eltérően a vállalati ügyfelek 20m3/h vásárolt kapacitást meghaladóan szabadpiacon, tehát nem egyetemes szolgáltatás keretében kötelesek földgázt vásárolni. Eszerint a vállalatok a földgáz adásvételére vonatkozó szerződésben rögzített ár ellenében vételezhetnek földgázt, az általuk választott gázszolgáltatónál.

2022.02.15 / Az üzlet energiája

A HELL végtelenítve: szünetmentesen az áramkimaradások ellen

Mi a legfontosabb tényező egy óriási kapacitású termelővállalat számára? Mire van szükség a modern gyártástechnológián túl, hogy a gépezet folyamatos mozgásban maradjon? A B.A.Z. megyei Szikszón, egy modern gyárkomplexumban jártunk, ahol a közelmúltban egy nagyszabású energetikai fejlesztés további része valósult meg. Az E.ON Energiamegoldások Kft. aktív közreműködésével véghez vitt projektnek köszönhetően a gyár villamosenergia hálózata „immunissá” vált az áramkimaradásokra.