2019.05.09 / Otthon Kényelme

Energiatakarékos gázkonvektor: a hatékony fűtési megoldás

Jelenleg több mint 3 millió gázkonvektor van használatban az országban, azonban ezeknek a 80 százaléka már elavult. A gázkonvektorok nagy része már 20-40 éves, alacsony hatásfokkal dolgoznak, és ami a legkárosabb, hogy a döntő többségüknél azbesztet alkalmaztak a tömítéshez. Lassan, de biztosan érdemes lesz lecserélni az öreg konvektort új és környezetbarátabb verzióra.

Sőt ezek a konvektorok már 23,5%-kal kevesebbet fogyasztanak. 2018 eleje óta csak energiatakarékos gázkonvektorokat szerezhetünk be a boltokból, melyek A vagy B energiahatékonysági besorolással rendelkező fűtőtestek.

 

A gázkonvektor öntöttvasból és lemezből készül, leginkább a nagyvárosokban kedvelt fűtési forma. Egy konvektor csak egy helyiség fűtésére alkalmas, azonban könnyen és gyorsan képes felmelegíteni egy szobát. Elrendezésük szerint három típusát különböztetjük meg: a parapetes, a kéményes és a fali gázkonvektort. A használata igen költséghatékony, és a gázon kívül nem igényel más segédenergiát.

Miért váltunk energiatakarékosra?

Az Európai Unió 2015-ben hozott rendelete szigorította a fűtőberendezések használatát. Két év felkészülési idő után 2018. január 1-jén élesedett a jogszabály az uniós országokban. A háztartásokban maximum 50 kW, a kereskedelmi célokat támogató helyiségekben legfeljebb 120 kW névleges hőteljesítményű egyedi fűtőtest használható. Fontos tudni, hogy a hatályos követelmények csak az újonnan beszerelt készülékekre - vagy készülékcsere esetén - érvényesek, a meglévő régi fűtőberendezésekre nem.
 

A rendeletben alsó és felső határértéket szabtak meg a fűtés hatásfokára és a kibocsátott nitrogén-oxidok mennyiségére vonatkozóan. A NOx-kibocsátásra legfeljebb 130 mg/kWh előírás vonatkozik - a felső fűtőértéket tekintve kell az adatokat számolni -, melyet nem könnyű betartani a gyártóknak.
 

A hagyományos gázkonvektorokra jellemző, hogy csak magas teljesítményen képesek működni, mert rossz a szabályozhatóságuk. Lényegében a két szélsőség között működnek a régi típusok: vagy túlfűtenek, vagy szinte alig van hatásuk.
 

Ha csak 20-30%-on üzemel a konvektor, akkor az égő nem tud folyamatosan működni: hol ég, hol pedig kialszik a láng. Ekkor 5000 ppm szén-monoxid keletkezik, ami életveszélyes is lehet, eszméletvesztést vagy akár halált okozhat. Sokszor ilyen alacsony teljesítményen az égő nem gyullad be, ami gázszivárgáshoz vezethet. Ilyenkor a szén-monoxid nem a szobában, hanem az ablak környékén összpontosul, ami szellőztetéskor beáramolhat a szobába.
 

Ahogy említettük a régi gázkonvektorokat azbeszttömítéssel gyártották: a gázégő és a gyújtóláng alatt, a néző üveg mellett, illetve a hőcserélőhöz is azbesztet használtak. A rákkeltő anyag könnyen bejut a levegőbe, így pedig a tüdőbe.
 

Ezzel szemben az energiatakarékos gázkonvektorok könnyebben szabályozhatók, sokkal jobb hatásfokkal működnek, épp ezért gazdaságosabbak is a pénztárcánknak. A korszerűbb technológiának és az uniós rendeletnek köszönhetően jóval alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás mértéke az új készülékek esetében.

Mikor éri meg gázkonvektort használni?

1. Ha kicsi a lakás

A gázkonvektorok elsősorban kis alapterületű lakások és garzonok fűtésére alkalmasak, hiszen ezeknek a helyiségeknek alapvetően kicsi a hőigényük. Bizonyos kazánok nem is képesek ilyen kis teljesítményen működni, így a konvektor az egyik leggazdaságosabb alternatíva. 

2. Ha külön fűtenénk a szobákat

Minden szobában külön hőmérsékletet állíthatunk be a konvektorokkal, így a hálóban és a nappaliban a különböző igényeknek megfelelően fűthetünk. A termosztátnak köszönhetően pedig nagyon könnyen szabályozhatók a gázkonvektorok.
 

3. Ha takarékoskodnánk a gázzal

A gázkonvektor is takarékos megoldásnak számít: nem kell egész nap fűteni, mert rövid időn belül képes felmelegíteni egy teljes szobát. 

Milyen típusú gázkonvektorok léteznek?

A parapetes gázkonvektor az ablak alatti falrészen kap helyett. Innen ered a neve is, hiszen ezt a területet parapetnek nevezik. A fűtőberendezés a parapeten keresztül kívülről nyeri a szükséges levegőt, az égéstermék is rajta keresztül távozik a szobából. Ennek köszönhetően sokkal kisebb az esély a szén-monoxid felhalmozódására. Ez a típus terjedt el leginkább az otthonokban a kedvező ára miatt.
 

A kéményes konvektor a működéséhez szükséges oxigént az adott helyiségből szerzi, ezért a szoba megfelelő szellőzésének biztosítása elengedhetetlen. Műanyag ablakok esetén különösen fontos a folyamatos levegőcsere, mert az új ablakok kitűnő szigetelése miatt kevés friss levegő szökik be a szobákba. A kéményen keresztül távozik az égéstermék, ezért egy-egy huzat esetén nagyobb a veszélye annak, hogy a szén-monoxid visszatérjen a szobába. Szerencsére az újabb készülékekben egy biztonsági érzékelő figyeli a szén-monoxid mennyiséget, és veszély esetén rögtön kikapcsolja a konvektort.
 

A fali konvektor piezoelektromos gyújtással működik, ami elősegíti a könnyebb kezelhetőséget. Ennek a típusnak a beépítése egyszerűbb és olcsóbb is, a mélysége pedig akár 200 mm-rel kisebb más típusoknál.

Hogyan legyen mindig megfelelő hőfok a szobában?

Nincs kimondottan egyértelmű álláspont a megfelelő szobai hőmérséklettel kapcsolatban: az egyéni igényeknek és érzékenységnek van szerepe a tökéletes hőérzet kialakításában. Általánosan az mondható, hogy nappal a 21 °C, éjszaka pedig 18-19 °C az ideális a felnőtt emberek számára. Gyermekek esetében ez néhány fokkal magasabb, kifejezetten a fürdetés idején. Ha melegebb a szoba a nappali órákban, akkor bágyadttá és enerválttá válhat az ember, nehezebben megy a gondolkodás és lassabb lesz a reakcióidő is. Az éjszaka folyamán a túl meleg szoba pedig rontja az alvás minőségét: több mikroébredéssel és felriadással kell számolni, lényegében felületesebb lesz az alvás.
 

A szoba felfűtése nemcsak a fűtőberendezés típusától függ, hanem a helyiség adottságaitól is. Számításba kell venni a következő tényezőket, amikor a szoba fűtési rendszerét tervezzük:

  • helyiség mérete,
  • szobában lévő páratartalom,
  • külső hőmérséklet,
  • a beltéri hőmérséklet és a határoló felületek viszonya,
  • szellőzési lehetőségek,
  • légmozgás,
  • a lakó/használó szokásai és életvitele.
     

Ki kell hangsúlyozni, hogy a gázkonvektorok konkrét helyét a szerelési és a műszaki-biztonsági előírások határozzák meg. Ennek ellenére érdemes tudni, hogy szobánként egy gázkonvektorral kell számítani, mert a készülék csak egy konkrét helyiség felfűtésére alkalmas. A fűtendő helyiség méretéhez viszonyítva kell meghatározni a konvektor teljesítményét. Minden 20 m3 fűtéséhez 1 kW teljesítményre van szükség. Ez azt jelenti, hogy egy 20 m2 helyiség esetében, ha 3 m belmagassággal számolunk, akkor 3 kW-os konvektort kell beszerezni (60 m3 x 50 W = 3.000 W).
 

A gázkonvektor termosztátja segít szabályozni a megfelelő hőmérsékletet a szobában: a beépített termosztát a ki- és bekapcsolásért felelős. A nem megfelelő folyadékszint a termosztátban felesleges gázfogyasztáshoz vezethet: a készülék nem jó időpontban kapcsol ki és be. Ennek elkerüléséhez rendszeres karbantartásra és tisztításra van szükség.

Nem szabad megfeledkezni a karbantartásról

A gázkonvektorokra jellemző, hogy nagy teljesítmény közben mennek tönkre, tehát leginkább télen. Évente mindössze pár ezer forintos kiadást jelent egy általános vizsgálat és tisztítás, ha azonban a konvektor meghibásodik és szerelőre van szükség, akár 100 000 forintot is elérheti a javítás díja. A rendszeres karbantartással a váratlan kiadásokat és a kellemetlen helyzeteket is elkerülhetjük. Senkinek nem esne jól, ha például karácsonykor maradna fűtés nélkül az egész család.
 

Milyen hibák léphetnek fel a gázkonvektornál?

Probléma esetén a szerelőnek érdemes előre megmondani a konvektor típusát, a gyártmányát és az észlelt hibajelenséget. Nézzük, milyen hibák léphetnek fel!

  • Nincs szikra: Valószínűsíthetően kontakt hiba lépett fel az elektróda és a gyújtóégő, esetleg a termoelem vég között.
  • Gázszag árad: Meghibásodhatott egy tömítő, eltörhetett a gyújtóégőcső vagy a bekötőcső, esetleg gázvezérlő hiba lépett fel.
  • A készülék nem szabályozható: Tönkremehetett a termosztát vagy a szabályozó hibásodott meg, esetleg elkopott.
  • Pár perc után leáll a konvektor: A füstcső szétcsúszhatott vagy akár eldugulhatott. Elképzelhető, hogy egy madár költözött a készülékbe vagy az őrláng ég túl alacsonyan.
  • Durrog a készülék: Vezérlő hibát vagy dugulást jelenthet.
  • Nem egyenletes a láng: Dugulásra vagy parapet hibára vezethető vissza.
  • Nem gyullad be a láng: A gyújtóégővel kapcsolatos hiba sejthető, esetleg koszos a fúvóka, vagy pókhálós a gázcső.
  • Nem fűt eléggé: A termosztát nem működik megfelelően vagy az égőnyomás digitális szabályozása romlott el.
  • A gyújtóláng elalszik: A fúvóka koszos lehet vagy a termoelem, termomágnes hibás.
     

Bármilyen hiba is jelentkezik, mindig kérjük szakember segítségét, nélküle soha ne kezdjük el megjavítani a készüléket!
 

Nem kérdés, hogy a gázkonvektor jó választás, amennyiben kis helyiséget szeretnénk gyorsan felfűteni. Az energiatakarékos gázkonvektor amellett, hogy nagyobb hatásfokkal és gazdaságosabban működik, sokkal környezetbarátabb megoldás, az egészségünkre sem olyan káros, mint a régi konvektortípusok. A hatékonyság érdekében fontos, hogy a szobához illő teljesítménnyel rendelkező készüléket válasszunk, illetve figyeljünk a konvektor rendszeres tisztítására és karbantartására. Így akár évtizedekig is szolgálhat minket a kiválasztott gázkonvektor.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Gázszivárgás
2019.10.17 / Otthon Kényelme

Mi a teendő gázszivárgás esetén?

A magyar háztartások több mint harmadában gázfűtés biztosítja a meleget, a lakossági gázhasználatot pedig csak tovább növelik a palackos vagy vezetékes gáztűzhelyek és bojlerek. Joggal mondhatjuk tehát, hogy a gázszivárgás mindenkit érintő probléma, mely lényegében bármely háztartásban előfordulhat a panellakásoktól kezdve a társasházakon át a családi házakig.

kazán
2023.08.28 / Otthon Kényelme

Gázkazán rutinfeladatok: hogyan készüljünk a fűtési szezonra?

A hét elején még rekordokat döntött a nyárvégi hőség, de ez ne tévesszen meg: hamarosan kezdődik a fűtési szezon.  Sokan továbbra is gázzal, vagy gázzal is fogunk fűteni az előttünk álló télen. Egy jól karbantartott kazán nem kevés megtakarítást tud hozni, ezen kívül ne bízd a véletlenre a családod biztonságát sem: ha gázzal fűtesz, mindenképpen végezd el a téli üzemmódra való átállással kapcsolatos rutinfeladatokat, de ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor hívj szakembert. Olvasd el az alábbiakban, hogy miért!

Fűtési rendszerek
2022.02.11 / Otthon Kényelme

Korszerű fűtési rendszerek: ezeket érdemes tudni

Magyarországon a legnépszerűbb fűtési rendszerek közé tartozik a szilárd tüzelésű-, a hőszivattyús-, a gáz- és az elektromos fűtés. Az, hogy melyik megoldás a legkedvezőbb egy épületnek, számos tényezőn múlik. A tervezéskor figyelembe kell venni az épület típusát, a kivitelezés költségeit és az elérhető előnyöket.