2021.03.30 / Napenergia
Fűtés napelemmel

Hordozható napelem

Zöldenergia a zsebünkben is: a hordozható napelemek

Napjainkban egyre többször találkozhatunk napelemes rendszerekkel, méghozzá háztartások, gazdasági társaságok és üzemek esetében egyaránt.

A legmagasabb hatásfokkal rendelkező monokristályos, a valamelyest olcsóbb és a szórt fényt jobban hasznosító polikristályos, a tájolásra kevésbé érzékeny vékonyrétegű, a villamos energiát és meleg víz előállításához szükséges energiát egyaránt megtermelő hibrid, valamint a még tesztfázisban járó polimer napelemes rendszerek egyaránt hasznosak az energiatermelésben.

Ebben a cikkben a szolár megoldások alapvető sajátosságainak és előnyeinek ismertetése után konkrét példákat mutatunk a mobil napelemes megoldásokról, majd arra is rávilágítunk, hogy a napelemes rendszerek alkalmazásával milyen módon óvhatjuk a környezetet.

Mit kell tudni a napelemes rendszerekről?

A napelemes rendszerek alkalmazásával a napból érkező fény energiája villamos energiává alakítható át, lehetővé téve így a villamos energiával működő eszközök használatát. Az egyenáram kialakításához a nap elektromágneses sugárzását hasznosítják, méghozzá a napelem speciális celláin keresztül.

Ez az energia önmagában még nem lenne alkalmas a felhasználásra. Az úgynevezett inverter segítségével át kell alakítani, hogy megfelelő legyen az elektromos készülékek árammal való működtetésére. Ezzel a megoldással bármilyen villamos energiát igénylő készülék képes lehet megújuló energiával működni.

Mivel a működtetés a napsugarak energiáját felhasználva történik, a fogyasztást fedező villamosenergia-betermeléssel a villanyszámlát akár teljes mértékben meg lehet spórolni. A szolár megoldások által ráadásul a környezetet is kímélni lehet.

Hátrányként talán a napfénytől való függőséget említhetjük. Ha kevés napenergia éri a cellákat, nem jutunk a megfelelő energiamennyiséghez. Ezért is célszerű alaposan megtervezni a napelemes panelek pontos helyét, hogy a lehető legtöbb napfény érje őket.

Szintén korlátozhatja a felhasználási lehetőségeket, ha nem sikerül az elektromos készülékek igényeinek megfelelő mennyiségű áramot termelnie a rendszernek. A kiépítés, valamint a tervezés precíz megvalósítását tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ami a napelemes rendszerek fajtáit illeti, a sziget üzemű rendszer az egyik fő típus. Ezzel a változattal a villamos energia termelése napelem modulok által történik, az energiát akkumulátorokban tárolják, míg megfelelő mennyiségű napenergiával a napelem pótolni tudja az akkumulátorból felhasznált villamos energiát.

A másik csoportot a hálózatra visszatápláló rendszerek jelentik, amelyek kapcsán nincs szükség a napból érkező energia akkumulátorban való tárolására. Merthogy ezeknél a rendszereknél az áram közüzemi hálózatba történő visszatáplálása is megoldható.

 

Milyen esetekben hasznosítható a hordozható napelem?

A napelemes rendszerek felhasználási lehetőségeit jelentős mértékben bővíti, hogy napjainkban már hordozható változatban is rendelkezésre állnak. A fejezetben azokat a megoldásokat mutatjuk be, amelyeket a felhasználók már nagyobb számban is előszeretettel alkalmaznak.

Laptopok töltése a napsugarakból érkező energiát hasznosítva

A laptopok térnyerése és népszerűsége egyértelműen a hordozhatóságuknak köszönhető, a napelemes töltők pedig csak tovább fokozzák a mobil életérzést. Szolár laptop töltővel a táskában napokig nélkülözni lehet az elektromos hálózatot, ha az időjárási körülmények is ideálisak, miközben a készülék használatáról sem kell lemondani.

Hozzávetőlegesen 100 ezer forintos nagyságrendnél indul ezeknek az innovatív készülékeknek a beszerzési költsége. Értelemszerűen az elvárt teljesítmény, valamint a minél hosszabb élettartam függvényében emelkedhet az ár tovább.

Mindenképpen előnyösnek számít, hogy egyes napelemes laptoptöltő-típusok táska formájában vásárolhatók meg, vagyis a feltöltés mellett a tárolásban is segítséget jelentenek. Szintén pozitívumként említendő, hogy a hordozható számítógép mellett mobiltelefonok, illetve egyéb elektromos eszközök töltése is megoldható velük, vagyis egyetlen elemből állhat a töltő készletünk.

Ugyanakkor hátrányként említhető, hogy a töltő által leadott teljesítménnyel egyenes arányban növekszik az önsúly is. A komolyabb töltők esetében akár 9 kilogrammos tömegről is beszélhetünk, amely már komolyabb erőkifejtést igényelhet.

Napelemes rendszer egy lakókocsi elektromos ellátásához

Többnapos horgászathoz, hosszú hétvégi programokhoz, vagy időnként a világ zajától való elvonuláshoz is hasznos berendezés lehet a lakókocsi, valamint a hozzá kapcsolódó hordozható napelemes rendszer.

A felépítményt tekintve a már korábban említett inverter a lakókocsi oldalán kap helyet, hatékony összeköttetést biztosítva így az akkumulátorok és a panelek között.  Magukat a napelemes paneleket mindenképp napsütötte területen javasolt elhelyezni, így gondoskodva a rendszer működtetéséhez feltétlenül szükséges napsugarak elegendő mennyiségéről.

A napfényből kinyert és megtermelt áram tárolásához nagyobb kapacitással rendelkező akkumulátorokra lesz szükség. Így a megfelelően összehangolt és gondosan megtervezett akkumulátoros rendszer borús és esős időben is akár több napon át képes lehet elegendő mennyiségű energiával ellátni a lakókocsiban lévő elektromos eszközöket.

Az ily módon kialakított komplett rendszer összköltsége értelemszerűen függ a felállított napelemes panelek mennyiségétől. A kivitelezéshez és az üzembe helyezéshez kell némi idő, onnantól kezdve viszont biztosított lehet a hatékony áramtermelés.

Szolár akkumulátor töltő gépjárművekhez

Mit lehet olyankor tenni, ha utazás, vagy egyéb teendők miatt az elektromos autó hetekig, hónapokig nincs használatban, indítás nélkül? Főként a téli hidegebb hónapok során gyakori forgatókönyv ilyen körülmények között az akku lemerülése.

Pontosan erre a célra találták ki a praktikus, kis helyen is elférő, összecsukható napelemes akkumulátor töltőt.

Ráadásul multifunkciós kelléknek is számít, merthogy gépkocsik mellett lakóautókhoz, lakókocsikhoz, kishajókhoz, illetve villamos kemping felszerelésekhez egyaránt alkalmazni lehet. Hozzávetőlegesen 300mA-es csepptöltést képes biztosítani az akkumulátornak folyamatos jelleggel, ennek megfelelően a 12V-os akkumulátorok problémáktól mentes töltéséhez kiválónak számít.

Amennyiben az akku kapacitása meghaladja a 30Ah értéket, akkor sem kell a túltöltés miatti károsodástól tartani. A kisebb teljesítménnyel rendelkező akksik esetében a biztonság kedvéért célszerű pluszban töltésvezérlőt beszerezni.

Napelemes rendszerrel felszerelt lakóautók

A gépjárműtervező mérnökök kreativitását dicséri, hogy napjainkban már szolár panelekkel felszerelt lakókocsik és lakóautók is rendelkezésre állnak. Maguk a panelek a jármű tetején kapnak helyet, elvégre ott érheti őket a legtöbb napfény.

Egy ilyen jármű beszerzésével tehát abszolút megoldottnak tekinthető a megújuló áram termelése akár menet közben is. Nem kell továbbá külön bajlódni a panelek elhelyezésével, mivel azok már eleve be vannak építve a gyártás során.

A napelemmel felszerelt lakóautók kapcsán talán egyedül a viszonylag magas beszerzési költséget lehet megemlíteni. Itthon még nem is igazán lehet találni ilyen jellegű lakóautókat, a rájuk jellemző sokoldalúság és hozzáadott érték miatt azonban egyértelműen az elterjedésükre lehet számítani.

Napelemekkel a környezetért

A villamos energiávalműködő háztartási készülékek és szórakoztató elektronikai eszközök működtetése jellemzően sokba kerül, így a költségek lefaragásának céljából egyre többen döntenek a napelemes rendszerek alkalmazása mellett.

A szolár energia alkalmazásával a környezetvédelem érdekében is komoly lépést tudunk tenni.

Vagyis az anyagi és a függetlenségi megfontolás mellett környezetvédelmi szempontok is szólhatnak a napelemes rendszerek alkalmazása mellett. Főként annak fényében, hogy a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok által a levegőbe jutó gázok csak tovább fokozzák az üvegházhatás káros jelenségét, miközben az éghajlat kedvezőtlen változásához szintén hozzájárulnak.

További előnye a szolár rendszereknek, hogy mivel üzemeltetésük, használatuk közben nem bocsátanak ki légszennyező anyagokat, ezért a környezetükben élők esetében sem járulnak hozzá légzőszervi, vagy egyéb egészségügyi problémák kialakulásához.

A napelemes panelek működtetéséhez vízre sincs szükség, így az egyre kisebb mennyiségben rendelkezésre álló forrás mennyisége nem csökken indokolatlanul. A napelemmel működő rendszerek esetében nyugodtan számolhatunk legalább 20 év körüli várható élettartammal, ezért a telepítés és üzembe helyezés kezdeti beruházása jócskán megtérülhet a későbbiekben.

A cikk végéhez érkezve csakis üdvözölni lehet a hordozható napelemes rendszerek elterjedésének egyértelmű tendenciáját. Kifejezetten gazdaságos, egyúttal a környezetet kímélő megoldásokról beszélünk ugyanis, amelyeket tetszés szerint magunkkal vihetünk a szabadtéri tevékenységekhez.

Napaelemes rendszerrel ellátott ingatlan, eszköz esetén kevésbé kell tehát aggódni a weekendházak, vadász és menedékházak, lakókocsik villamos energiával történő ellátásának biztosítottságán. Egyúttal a lakókonténerek, építkezési területek, vagy a nomád kempingezés alatt sem kell nélkülözni a kényelmi faktort jelentő áramot.

Mindez ráadásul olyan módon valósítható meg, hogy az ökológiai lábnyomunkat nem növeljük meg közben, vagyis tehetünk egy fontos lépést a fenntartható működés érdekében. A technológiai újításokat elnézve pedig nyugodtan számíthatunk rá, hogy a közeljövőben újabb praktikus fejlesztések válnak elérhetővé.

 

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Megújuló energiaforrások
2021.01.12 / Napenergia

Megújuló energiaforrások

A világ kőolaj-, földgáz- és uránkészletei kimerülőben vannak. A legoptimistább becslések szerint is maximum 100 év múlva egyik nem megújuló energiaforrás sem áll majd az emberiség rendelkezésére. A megújuló forrásokból származó energia ezzel szemben korlátlan lehetőségeket kínál, hiszen ezek emberi időléptékben képesek újratermelődni. Ebbe a csoportba tartozik többek között a napenergia, a biomassza, a szél- és a vízenergia.

A széndioxid kibocsátás csökkentését célzó törekvéseknek köszönhetően a megújuló energiák egyre elterjedtebbé váltak az elmúlt tíz évben szerte a világon, és persze az Európai Unióban is. Magyarország ebből a szempontból a közepesen fejlett országok közé tartozik, a zöld energia azonban nálunk is kezd utat törni magának. Cikkünkben megmutatjuk, miért van ez így, és milyen előnyökkel számolhat, ha környezetbarát és fenntartható megoldásokat választ.

napelem panel
2019.11.27 / Napenergia

Napelem panel: a megtérülő befektetés

napelem rendszerek egyik elengedhetetlen kelléke maga a napelem panel, ami a felhasználóknak sokszor csak „egy fekete tábla, ami begyűjti a napenergiát”. Nagyon leegyszerűsítve valóban erről van szó. De ha valódi energiaforrásként tekintesz a napenergiára és tudod, hogy ez egy mindenki számára elérhető, megtérülő befektetés, akkor nem árt tudni az alapokat a napelem panelekkel kapcsolatban. Mennyibe kerül, hány darab kell belőle és meddig szolgálja a háztartást? Alaposan körbejárjuk a témát, tarts velünk!

Fűtés napelemmel
2021.03.29 / Napenergia

Fűtés napelemek által termelt villamos energiával

Egyre több újépítésű ingatlanban fűtenek napelemek által megtermelt villamos energiával, mely teljesen felválthatja a gázt vagy a tűzifát. Ügyelni kell azonban arra, hogy nem minden épületben éri meg átállni a szolár energia hasznosítására, ezért fontos a szakértő tervezés és a költségbecslés.

Ebben a bejegyzésben áttekintjük az elektromos fűtés előnyeit is buktatóit, illetve a megvalósítás típusait. Azt is megnézzük, hogy mekkora költséggel jár egy-egy fűtési megoldás, és ezek képesek-e előállítani a háztartási meleg vizet.