2019.04.03 / E-mobilitás

Retro EV – az elektromos autózás, mint életérzés

Miközben az az elektromos autózásról nagyon sokan még főleg jövő időben szoktak beszélni, azért már a jelen sem kevésbé lenyűgöző. Németországban, Würzburg és Nürnberg között, az A3-mas autópálya 76-os kijáratánál, a geiselwindi pihenőnél nem csak három gyorsétterem és egy hagyományos benzinkút található, hanem valami egészen új és látványos létesítmény is.

Villámgyors elektromostöltő állomás

Ez az E.ON első saját villámgyors elektromosautó-töltő állomása, amelyet a tervek szerint továbbiak is követnek majd a jövőben. A geiselwindi állomás töltőoszlopai bármilyen elektromos autómodellt ki tudnak szolgálni, a lehető legnagyobb teljesítményükkel a jövőbeni igények kielégítésére is alkalmasak.
 

Itt áll meg Michael M. Richardson is feltölteni az elektromos autóját, ami egy igazi különlegesség: egy 1956-os MG MGA, amelyet a saját cége, a Retro-EV alakított át elektromos hajtásúvá. Az eredetileg amerikai származású Richardson éppen egy klasszikus autóbemutatóról érkezik az angliai Birminghamből, és miközben pár helyen letörli az oldtimerét, nem kis büszkeséggel kezd el mesélni róla. A futurisztikus kinézetű töltőállomás eközben igazi kontrasztot képez a klasszikus jármű nagyon angolos zöld színéhez, a króm-, fa- és bőrborításhoz.
 

Benzinesből elektromossá lett oldtimerek

Első pillantásra az autó nem különbözik a belső égésű motorral rendelkező MG-től. sőt második pillantásra sem. Ahogy Richardson elmagyarázza, az volt az igazi kihívás, hogy kitalálják, milyen lett volna az MGA, ha a mai technológia akkor is elérhető lett volna, amikor az ötvenes években Birminghamben megtervezték és megépítették az autót, beleértve a Richardson kedvenc funkcióját, a James Bond frontrácsot, amelyet Richardson most egy elegáns csuklópánt segítségével nyit fel. Alatta található egy CHAdeMO töltőport, amelyen keresztül az MGA 20 perc alatt elegendő energiát vehet fel egy további 150 km-es utazáshoz. Emellett az MG egy másik töltési opcióval is rendelkezik - egy hátsó fedél alatt lévő T2-AC 230 V-os töltővel, pontosan ott, ahol az üzemanyagtartály töltőnyaka volt az eredeti benzines változatban volt.
 

Richardson megfogalmazása szerint a Retro-EV vállalkozásának víziója az oldimerek műértő átalakítása a mai legmodernebb elektromos meghajtású járművekké. Ahogy fogalmaz, ez nem a belső égésű motorok elleni tiltakozás, hanem sokkal inkább tisztelgés az 1950-es, 60-as és 70-es évek négy keréken járó műalkotásai előtt.  Ahogy elmeséli, az elektromos meghajtásúvá átalakított oldtimereket vezetni valami elképesztő érzés: a hajat lobogtató menetszél, a hangok és illatok egyvelege egy olyan élményt jelent, ami valami teljesen új: ez már a minőségről, a környezetért és az embertársainkért érzett felelősségről, valamint a kifinomult dolgok megosztásáról szól.  
 

„Nem az számít, hogy valami a mienk legyen. Hanem hogy tegyünk is valamit a változásért” – fogalmaz zárásképpen.

Töltsük együtt a jövőt

Tisztább környezet, kisebb zaj és egyéb szennyezés, biztonságosabb közlekedés – az E.ON célul tűzte ki, hogy az ügyfeleinknek egy iránymutató, komplex, modern és kényelmes szolgáltatást nyújtsunk Magyarországon is.

Az E.ON hazánkban is teljes palettáját biztosítja az elektromobilitáshoz szükséges szolgáltatásoknak vállalkozások és önkormányzatok számára, beleértve teljeskörű elektromos autóflotta szolgáltatást, elektromos töltők értékesítését, kivitelezését, folyamatos üzemeltetését, valamint a villamos energia-szolgáltatást.  Hiszünk abban, hogy a piac és a technológia fejlődése, valamint az elektromobilitást ösztönző intézkedések együttes eredményeként néhány éven belül már nálunk is mindenhol természetes lesz az elektromos autóval történő közlekedés.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kapcsolódó Cikkek

elektromos járművek
2021.11.29 / E-mobilitás

Az elektromos autó előnyei: tíz döntő érv

Amikor 1969-ben megjelent John Brunner amerikai író „Stand on Zanzibar” című novellája, amelyben – többek között – 2010-re az elektromos autók reneszánszát is megjósolta, még nagyon messze voltunk attól, hogy a mindennapi életben használható elektromos autóink legyenek a belső égésű motorral működő járművek helyett.

elektromos Nissan Leaf hatótáv
2020.02.19 / E-mobilitás

Nissan Leaf hatótávja és minden a Nissan elektromos autóiról

Egyre több ember vált elektromos autóra, ami már nem a különcök játékszerének számít, hanem a évről évre egyre nagyobb számban igénybe vett, fenntartható jövőt jeleníti meg. A hagyományos járműgyártók gőzerővel fejlesztik saját modelljeiket, így eddig nem látott bőség vár az e-autót kereső vásárlók számára. Ma már nem újdonság, hogy egy céges autó vásárlása vagy bérlése esetén ilyen járművet keresnek a vállalkozások.

A Nissan sem marad ki a legújabb trendekből, és megbízható elektromos autó kínálatot biztosít a márkát kedvelők számára.

2022.02.28 / E-mobilitás

xHouse: energiaönellátás elektromos autóval

A nemzetközi E.ON csoport innovációs csapata a gyakorlatban is tesztelte a jövő lehetséges szcenárióit, és az egyéves tesztidőszak is igazolta a korábbi elképzelések helyességét: az elektromos autók valóban komoly szerepet játszhatnak az intelligens eszközökkel felszerelt háztartások energia önellátásának megvalósításában.