2021.11.22 / E-mobilitás

Mekkora az elektromos autók hatótávolsága, hogyan növeljük?

Az elektromos autókat sokan a hatótávolságuk miatt nem tartják megfelelőnek a mindennapi közlekedésre, de ma már ez nem egy valós probléma.  Amikor a villanyautó töltési módok és az egyes modellek hatótávolsága is górcső alá kerül – mint a Nissan Leaf vagy az Audi e-tron, nehéz olyan embert találni, akinek ne lenne megfelelő elektromos autó hatótáv variáció.

Elektromos autó városi használatra – szinte mindenkinek elég

Környezetünk megóvásáért sok mindent tehetünk átlagemberként: szelektíven gyűjtjük a szemetet, kevesebb műanyag csomagolót vásárolunk, háztartásunkban felhagyunk a veszélyes vegyszerek használatával. Ezeket az elveket bárki könnyedén, nagyobb pénzügyi befektetés nélkül követheti, azonban, ha többet szeretne tenni a Föld védelmében, akkor egy idő után fontolóra veszi az elektromos autó vásárlását.

Az emberek többsége azért vonakodik a villanyautó vásárlástól, mert attól tart, hogy nem tehet majd meg nagyobb távolságokat, esetlegesen lemerül menetközben a jármű.

Az elektromos autó hatótáv problémájától eltekintve sok indok szól a villanyautók használata mellett – olcsóbb fenntarthatóság, környezetbarát működés, valamint az igénybe vehető állami támogatás elektromos autóra.

Az elektromos autó kínálat növekedésével a járművekbe szerelt akkumulátorok fejlesztése is előtérbe került, egyre nagyobb az akkumulátor kapacitíása, így hosszabb távolságokat képesek megtenni. Akik viszont biztosra szeretnének menni, nekik még mindig környezetkímélőbb opciót jelentenek a hibrid autók, melyekben a hagyományos belsőégésű motorok egészülnek ki elektromos hajtással.

Egy másik elektromos autókkal kapcsolatos félelem, hogy hol és hogyan lehet tölteni az elektromos autót, pedig ezt otthon és közterületeken is megtehetjük, akár egy szupermarket parkolóban sem jelent többé gondot az akkumulátor töltése.

Városokban azért is praktikus az elektromos autó használata, mert egyre több helyen található ingyenes elektromos autó töltőállomás, ami nagy segítséget nyújt azoknak, akiknek nem kivitelezhető az elektromos autó töltése otthon. Városi használat során pedig az ingyenes parkolás sem elhanyagolható előny zöld rendszám esetén. 

Egy-egy ilyen elektromos autó töltőállomás megtalálása sem nagy kihívás már, hiszen a villanyautó navigációs rendszere általában jelzi, hogy a megtervezett útvonalunkon hol állhatunk meg tölteni.

Ahhoz, hogy az elektromos autó töltése otthon is végezhető legyen, csupán egy töltőkábel és egy konnektor szükséges, ebben az esetben azonban hosszabb lesz a töltési idő, ami töltési teljesítmény függvénye is.

A környezettudatos mobilitás már a városi szállítmányozásban is jelen van, ezért érdemes a vállalatoknak is fontolóra venni a váltást. A 7 személyes elektromos autó hatótáv szempontból ideális választás, a Nissan e-NV200 elektromos furgon, például akár 300 km-t megtesz egy töltéssel és 4,2 m³-es raktérrel rendelkezik.

A legjobb elektromos autók hatótáv alapján

Nem meglepő, hogy a Nissan Leaf az egyik legnépszerűbb, legmagasabb példányszámban értékesített villanyautó. Korai piacra lépése és az elektromos autók között kedvező ára miatt nagy népszerűségre tett szert, sokakat megosztó külseje ellenére is.

A Nissan Leaf hatótáv fejlesztésben is élen jár, a 2019-ben kiadott Leaf e+ néven megjelent a bővített, 62kWh akkuval felszerelt verzió is, amellyel akár hosszabb utaknak is neki vághatunk, hiszen egy töltéssel 385km-t is képes megtenni.

Minél jobban megvizsgáljuk a piacot elektromos autó vásárlás előtt, annál nehezebb a döntés, hogy megtaláljuk melyik számunkra a legjobb elektromos autó.

A második legnépszerűbb villanyautó a BMW i3, hiszen széles körben elérhető, és a márka eleve nagy népszerűségnek örvend. A BMW i3 hatótáv szempontból csak egy kicsit marad le a Nissan Leaf hatótáv mögött, a maga 235 – 255 km-ével.

Az elektromos luxusautó piacon az egyik legújabb szenzáció az AUDI e-tron - 355 lóerő teljesítménnyel és 400 km körüli hatótávval.

A luxusautó piacnál maradva, a világ talán egyik legismertebb, teljesen elektromos autómárkája a Tesla, egyfajta státuszszimbólumként él a köztudatban. A Tesla hatótáv nagyban függ a választott modell felszereltségétől, akkumulátorának méretétől. Egy kisebb akkumulátorral felszerelt, közepes kategóriájú modell is már 300 km feletti távolságokat képes egy töltéssel megtenni, de például a Tesla Model S maximum hatótávja akár 652 kilometer is lehet, ezt a típust hívják a Teslák csúcsmodelljének.

Ehhez képest a BMW i3 hatótáv csekélynek tűnik, de egy Teslához jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A Teslához hasonló mértékű a Volkswagen e-golf hatótáv is, jóval kedvezőbb áron. Azoknak, akik ragaszkodnak luxus kategóriájú járművekhez, jó választás lehet még a Mercedes elektromos autója is, az új EQC.

Mint ahogy az eddig említett villanyautó fajták, a Renault Zoe hatótávja is nagyon nagyban függ a környezeti tényezőktől. Optimális körülmények, és jól megválasztott sebesség mellett azonban bátran indulhatunk ezzel is akár 200 km-t meghaladó utakra is, mely jóval kevesebb mint például a Volkswagen e-Golf hatótávja vagy az elektromos BMW i3 hatótáv, azonban választhatunk nagyobb akkumulátoros változatot is, amennyiben hosszabb távolságokra szeretnénk használni.

Közép árkategóriában népszerű villanyautó a Volkswagen e-Golf is, a gyártó becslése szerint akár 300 km is megtehető egy töltéssel. Láthatjuk, hogy a Volkswagen e-Golf hatótáv jócskán az élmezőnyben van, némi odafigyeléssel és körültekintéssel könnyedén elérhetjük a megadott értéket, de városi közlekedésben is könnyen kijön 240-250 km, ennél magasabb ebben az árkategóriában már csak a Hyundai Ioniq hatótávja.

A koreai autógyártó, a Hyundai ismét odatette magát, hiszen egy kevésbé divatos, ámde kimondottan józan villanyautó fejlesztését vitte véghez. Ennek eredménye a Hyudai Ioniq, ami a Toyota Priusokon hangsúlyosan alkalmazott, kiemelkedően jó alaktényezőjű Kamm-formával a lehető legalacsonyabb fogyasztást célozza. Ezáltal kimagasló, több mint 300km a Hyundai Ioniq hatótávja. Hasonlóan kimagasló akkumulátor kapacitással rendelkezik a gyártó másik tisztán elektromos autója is, a Hyundai Kona electric. Egy töltéssel akár 484 kilométert (64 kWh akkumulátor kapacitás) vagy 305 kilométert képes megtenni. Ezek az adatok a WLTP hatótáv mutató, melyek a legújabb, klímahasználatot is figyelembevevő mérések.

Egyetlen töltéssel lenyűgöző 484 kilométert (64 kWh akkumulátor) vagy megnyugtató 305 kilométert (39,2 kWh akkumulátor) tehet meg.

Városi terepjárók között is találhatunk már szép számmal villanyautókat, 2018-ban jelent meg a Jaguar I Pace, mely az SUV piac első tisztán elektromos autója volt, megelőzve így a konkurenciát.

Mint láthatjuk hát, a legnépszerűbb villanyautók között is többféle szempont alapján dönthetünk, legyen az belső vagy külső tulajdonság. A Hyudai Ioniq vagy Hyundai Kona hatótáv szempontból az egyik legokosabb döntés, viszont, ha nekünk ez nem annyira fontos, mivel csak városi használatra szeretnénk, akkor egy kedvezőbb árú modellel is beérhetjük.

Nehéz megmondani, hogy melyik a legjobb elektromos autó, azonban, ha alaposan utánajárunk egyes típusok specifikációinak, valamint tisztában vagyunk saját igényeinkkel és lehetőségeinkkel, már könnyebb lesz meghozni a döntést.

Hatótáv növelési tippek és trükkök

Már korábban is említettük, hogy az elektromos autók hatótávolsága több tényezőtől függhet. A vezetési stílus, időjárási körülmények és a domborzati viszonyok mind nagyban befolyásolják.

Elsőre ijesztő lehet egy-egy hivatalos villanyautó hatótáv, de a környezetünk iránt való elköteleződés egyfajta tudatosságot von maga után, miért ne alkalmaznánk ezt a tudatosságot az utazásaink alapos megtervezéséhez. Kalkuláljuk ki a megtenni kívánt távolságot, keressük meg az útba eső töltési pontokat, ezek segítségével biztosak lehetünk abban, hogy elérjük az úticélunkat.

Sokan azt gondolják, hogy a kényelmi funkciók használata drasztikusan csökkenti az elektromos autók hatótávolságát. Ilyen például a klímaberendezés, vagy az ülésfűtés, amik valóban villamos energiát használnak, a belső égésű autókkal ellentétben. A modern, korszerű elektromos autókba már sokkal energiatakarékosabb kényelmi berendezések kerülnek beépítésre, melyeknek a fogyasztása jóval alacsonyabb, mint a hulladékhőt felhasználó társaik. Télen kimondottan hasznosabb ülésfűtést, vagy kormányfűtést használnunk, hiszen ezek kis teljesítmény igényűek és közvetlenül melegítik fel az vezetőt és az utasokat. 

Az elektromos autó visszatáplálás funkciója is óriási segítség lehet egy-egy hosszabb távú kiruccanás során. Belsőégésű motorok esetében megszoktuk már, hogy fékezni kell, ha lassítani szeretnénk, ekkor azonban az autó mozgási energiája hő formájában elvész a féktárcsákon, nem lehet felhasználni. Azonban elektromos motor esetében a lassulás regeneratív fékezéssel történik, ami a mozgási energiát villamos energiává alakítja, ezáltal nem pazarolunk el energiát. Számtalan olyan eset van, amikor kellő figyelemmel a forgalom ritmusára a fék használata nélkülözhető. Figyeljük meg a környezetünket, és megfelelő időben felmérve az adott szituációt fékezés helyett a gázpedálról lelépve lassítsuk le autónkat. Ezzel a módszerrel könnyűszerrel gazdálkodhatunk a hatótávval, mivel energiát nyerünk vissza.

Még egy tipp, amivel javítható az elektromos autó hatótáv: rendszeres guminyomás ellenőrzés. Alapvető dolognak tűnik, de rengeteg ember nagyon ritkán végzi el ezt az egyszerű mérést, pedig elektromos autó esetében nagyon hasznos lehet, ha a kerekekben optimális mértékű a nyomás. A súrlódástól függően gumiabroncsainknak gördülési ellenállással rendelkeznek, ez a súrlódási veszteség pedig szintén elpazarolt villamos energiát eredményez. A súrlódás csökkentésével azonban akár kilométerekkel nagyobb hatótávot érhetünk el, ezt pedig a folyamatosan megfelelő nyomásérték beállításával érhetjük el.

Nem kell hát félni az eleketromos autó hatótáv korlátaitól, megfelelő tervezéssel és elővigyázatossággal hű társaink lehetnek hosszabb utak során is! 

Gyakran ismételt kérdések az elektromos autókról

Q1: Hol lehet elektromos autót tölteni?

Az elektromos autó töltése manapság már nem jelent problémát. Nagyvárosokban az utcai töltők használata ingyenes, de akár otthonunkban egy egyszerű konnektor és töltőkábel segítségével is feltölthetjük járművünket.

Q2: Hogyan tankoljak a városban elektromos autót?

Városokban az utcákon kihelyezett nyilvános töltők, valamint a benzinkutak és nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban található töltőállomások segítségével tudja ingyenesen tölteni elektromos autóját.

Q3: Miért jó az elektromos autó?

Az elektromos autó előnyeit hosszan lehetne sorolni. Károsanyag kibocsátásuk nulla, ezért a környezetet jelentős mértékben kímélik, a városok levegőszennyezettségét nem terhelik meg. Költséghatékonyak, hiszen az elektromos árammal való működés olcsóbb használatot biztosít, nyilvános helyen pedig ingyen tudjuk tölteni. Állami támogatás is igényelhető az elektromos autó vásárlásra, ezáltal még tovább tudjuk csökkenteni a kiadásainkat.

Q4: Hogyan lehet otthon tölteni elektromos autót?

Az elektromos autó otthon töltése roppant egyszerű, a töltőkábel segítségével csatlakoztassuk egy konnektorhoz és máris töltődik a járművünk. Konnektorból való töltéskor bár hosszabb töltési idővel kell számolnunk, de egy éjszaka alatt a legnagyobb teljesítményű elektromos autók is feltöltenek.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

2022.03.08 / E-mobilitás

Melyik elektromos autó töltőkábel való autónkhoz?

Az elektromos autó fajták elterjedésével a töltési lehetőségek és különböző kiegészítő eszközök száma és fajtája is egyre csak növekszik. Cikkünkben az elektromos autó töltéséről és a hozzá szükséges speciális kábelekről, illetve csatlakozókról szeretnénk egy átfogó képet nyújtani, hogy könnyeben el tudj igazodni te is ebben az útvesztőben.

2022.02.28 / E-mobilitás

xHouse: energiaönellátás elektromos autóval

A nemzetközi E.ON csoport innovációs csapata a gyakorlatban is tesztelte a jövő lehetséges szcenárióit, és az egyéves tesztidőszak is igazolta a korábbi elképzelések helyességét: az elektromos autók valóban komoly szerepet játszhatnak az intelligens eszközökkel felszerelt háztartások energia önellátásának megvalósításában.

2024.04.18 / E-mobilitás

Így töltsd helyesen az aksit!

A fenntarthatóbb mindennapokra törekvők napjainkban már nincsenek olyan korlátok közé szorítva, mint a villanyautózás egykori úttörői. A folyamatos technológiai fejlesztéseknek hála, a kilométerek szerelmesei már igazán fejlett elektromos autó akkumulátor típusok közül választhatnak elektromos autójuk típusának megfelelően, melyekkel már jelentős távolságokat is lehetséges megtenni egy töltéssel.