3d rendering energy efficiency as car speedometer close up
2020.01.29 / Az üzlet energiája

Hogyan optimalizálható az üzleti gázszámla összege?

A vállalkozása energiafogyasztása gyorsan megugorhat, ha nem figyel kellőképpen oda arra, hogyan és mennyit használ fel. Számos módon csökkentheti az üzleti gázszámla összegét, amiben az E.ON tökéletes partner lehet cége számára.

Cikkünkben sorra vesszük a gázfogyasztással kapcsolatos lehetőségeket, és megnézzük, hogyan tudja optimalizálni az ehhez kapcsolódó havi kiadásait.

Hogyan fizethetünk a gázért?

A versenypiaci földgázfogyasztók esetében két fő elszámolási módot különböztetünk meg: ténylegesen leolvasott óraállás, vagy a felhasználó által meghatározott részszámla alapján történik a fizetés. A 10 m3/h és az a feletti névleges teljesítményű fogyasztásmérő esetébenaz éves szerződött mennyiség figyelembevételével születik meg a részszámla.

A 10 m3/h névleges teljesítményű fogyasztásmérőnél kisebb teljesítményű mérővel rendelkezőfogyasztók körében a leggyakoribb elszámolási mód a részszámla, mivel ezen mérők tekintetében nincs biztosítva a távleolvasás. Ekkor a felhasználó által megadott éves gázmennyiséget 11 részszámlára osztják szét az éves fogyasztási jelleggörbe alapján. Tizenkettedikként az elszámoló számla a területileg illetékes elosztó által leolvasott óraállás alapján készül, és az egész éves díj korrekcióját tartalmazza.
 

A 10 m3/h és az a feletti névleges mérőteljesítményű fogyasztásmérővel rendelkező felhasználók körében a tényleges fogyasztás szerint alakul a számla, mivel minden elosztónak kötelező biztosítani a távleolvasás lehetőségét. Ahol pedig mindez már rendelkezésre áll, ott egyáltalán nincs lehetőség átalány fizetésre.

E-gázszámla: megéri?

Sokan csak a jól bevált papír alapú számlázásban hisznek, pedig az e-számla szolgáltatás megkönnyíti a cégek életét, emellett pedig papírmentessé is teszi a folyamatot. Egy egyszerű és környezetbarát megoldás, aminek lényegében nincs hátránya. Digitális formában jut el a felhasználóhoz a számla, ez azt jelenti, hogy azt bármikor letöltheti, esetleg feltöltheti céges iratai közé, így könnyebben utánkövethető.
 

Több szempontból is praktikus, hiszen így a könyvelésnél nem keveredhet el, szükség esetén nyomtatható. A szolgáltatók a rendszerükben az e-számlákat hosszú távon tárolják, így könnyen kereshet az előző hónapok adatai között.
 

E-(gáz)számlát bármikor, egyszerűen tud igényelni az E.ON online ügyfélszolgálatán keresztül. Amennyiben igényli az e-számla szolgáltatást, többé nem kell a postaládáját nézegetnie és azért sem kell aggódnia, hogy elfelejtené befizetni a számláit: az aktuális egyenlegéről, kiegyenlítendő tételeiről e-mailben kap értesítést, amennyiben ilyen értesítésre igényt tart.

Banki adatainak megadásával egyszerűen és gyorsan fizethet az online felületen keresztül. A lebonyolított tranzakció teljesen biztonságos és megbízható, annak sikerességéről és a befizetés véglegesítéséről közvetlen visszajelzést kap.

Hogyan tehető hatékonyabbá a gázfogyasztás?

Különböző módszerekkel és megfelelő választással optimalizálható a nagymértékű gázfogyasztás, így hatékonyabbá teheti az energia felhasználását.

 

Fontos, hogy a hőtermelő berendezések csak a megfelelő szigetelésnek köszönhetően tudják melegen tartani a helyiséget, így érdemes arról is gondoskodnia. Számos energiatakarékossági trükk meg tudja könnyíteni az életét, például a hőmérséklet optimalizálása napszaktól vagy munkarendtől függően.

 

A fűtőtestek rendszeres tisztítása és karbantartása is fontos, és az, hogy hatékonyságukat ne csökkentsük: ne takarjuk el vagy le őket. Téli hónapokban is érdemes használni a reluxákat, a függönyöket, mert ezek gátolják a meleg levegő kiáramlását.

 

Érdemes időszakonként megvizsgálni, hogy a felszerelt mérőóra teljesítménye megfelelő-e az elhasznált gázmennyiséghez A gázmérő esetében nem igaz az az elv, hogy minél nagyobb, annál jobb, ugyanis a kapacitás lekötés utáni fix díjat a mérő teljesítménye után fizeti a felhasználó.

 

Akár több tízezer forintot is meg lehet takarítani azzal, ha 10-20 m3/h-val kisebb mérőt szerelünk fel, hisz ez még mindig teljes mértékben kielégítheti a belső fogyasztási eszközök gázigényét.

Napelemekkel is csökkentheti energiaköltségeit

Az villamosenergia-költségek mértéke napelemek segítségével is optimalizálható: az E.ON Solar megoldásai prémium kategóriás napelemeket és invertereket kínálnak a vállalkozások számára.

Az E.ON szakemberei teljes körű szolgáltatást kínálnak, a tervezéstől az engedélyeztetésen és a kivitelezésen át, egészen a hosszú távú, biztonságos üzemeltetésig minden feladatot átvállalnak, így  Önnek semmi dolga nincs ezzel,  egy kulcsrakész rendszert kap.

Az eszközökre akár 20 év garanciát is kaphat, és a fizetés tekintetében is rugalmas az E.ON: különféle fizetési konstrukciók állnak rendelkezésére. A szolgáltatás oldalán ingyenes konzultációt kérhet, ahol minden kérdésére választ kap.

 

Az E.ON szolgáltatásai segítenek optimalizálni a fogyasztást

Röviden összefoglalva a ténylegesen felhasznált földgáz mennyisége csökkenthető, de mindez nagymértékben függ a cég fogyasztási szokásaitól is. Energiatakarékos trükkökkel, valamint a hőszigetelés korszerűsítésével optimalizálhatóak ezek a költségek.
 

Az E.ON nemcsak szolgáltató, ennél jóval többet nyújt: cége gázfogyasztásának ismeretében fix csomagok helyett vállalatának igényeire szabott ajánlatokat biztosít, amivel könnyedén jelentős összegeket spórolhat meg a hónap végén vállalkozása számára.
 

Ha cége energetikai korszerűsítése terén szeretne szakszerű segítséget kapni, szintén jó helyen jár. A nagyobb vállalkozások energetikai rendszereit az E.ON szakértői teljes körűen vizsgálják meg. Az E.ON az energiahatékonysági technológiákkal hosszú távú szolgáltatás formájában biztosít komplett, kulcsrakész energetikai megoldásokat, nem érintve az ügyfél gyártási technológiáját. A tervezéstől, a fizikai megvalósításon át az üzemeltetésig számíthat az E.ON szakértelmére.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek